lauantai 13. huhtikuuta 2013

C. J. Daugherty: Yön valitut - Night School


"Koulu näytti pahemmalta kuin hän oli kuvitellut. Kirkkaassa auringonpaisteessa jyrkän metsäisen rinteen juurella seisoi valtavankokoinen punatiilinen goottikartano."

Allie Sheridan on 16-vuotias teinityttö, joka on joutunut vaikeuksiin lain väärällä puolella. Hänen isoveljensä Christopher on kadonnut aikaisemmin salaperäisesti ja Allie kärsii paniikkikohtauksista. Vanhemmat eivät tiedä, mitä tehdä ongelmaisen tyttärensä kanssa ja lähettävät hänet kesäksi syrjäiseen Cimmerian sisäoppilaitokseen. Koulussa on tiukat säännöt pukeutumisesta lähtien ja ne on heti opeteltava. Yhteys ulkomaailmaan on hyvin rajattua eikä koulussa ole kännyköitä, tv:tä tai nettiä. Oppilaat eivät myöskään saa poistua koulun alueelta ilman lupaa. 

Alliesta tuntuukin aluksi, että hän on tullut vankilaan. Vähitellen Allielle selviää, ettei sisäoppilaitos ole mikään tavallinen koulu. Oppilaat ovat yleensä legaattioppilaita, joiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat opiskelleet jo aikaisemmin opinahjossa. He ovat varakkaiden ja vaikutusvaltaisten perheiden lapsia. Koulussa toimii myös salainen yökoulu, joka on tarkoitettu vain valituille ja lahjakkaille oppilaille. Allie saa uusia ystäviä ja viihtyy yllätyksekseen koulussa. Hän ihastuukin, sillä koulussa on kaksi komeaa poikaa Sylvain ja Carter, jotka ovat kummatkin iskeneet silmänsä tyttöön. Uusi tulokas hämmentää oppilaita. Koulussa alkaa tapahtua pelottavia asioita, ja pian myös Allie on vaarassa. Kaikki ei ole siltä, miltä näyttää.

Yön valitut (Otava, 2013 suom. Kirsi Ohrankämmen) on jännittävän Nigt School-sarjan ensimmäinen osa. Sarja on tarkoitettu viisiosaiseksi, ja toinen osa Night School: Legasy on jo ilmestynyt alkuperäiskielellä. Sarjaa kuvaillaan nuorille aikuisille suunnatuksi romanttiseksi ja jännittäväksi fiktioksi, joka ei nykytyyliin kuitenkaan sisällä mitään yliluonnollista. Enemmänkin salaseurat ja salaliittoteoriat kuvailisivat sarjan aloitusosaa. Kirjailijan kotisivuilta voi katsoa kirjatrailereita sarjasta.

Yön valitut on myös koululaisromaani ja moderni brittiläinen sisäoppilaitoskertomus, joka on tuotu nykypäivään. Yhtälaisia piirteitä löytyy vaikkapa yli sata vuotta sitten ilmestyneeseen Meaden tyttöjen koululaisromaaniin A Wolrld of Girls. Vaikka nyt liikutaankin sisäoppilaitoksessa, joka ei ole tyttökoulu vaan sekakoulu, jossa on kumpaakin sukupuolta. Uusi tyttö koulussa, tulokkaan sopeutuminen, tyttöjen väliset ystävyssuhteet, koulun sääntöjen rikkominen, epäsuosioon joutuminen, päähenkilön tai ystävän sairastuminen, ymmärtäväinen koulun johtajatar, vaikeuksien voittaminen ja sankaritar. Modernille koululaiskertomukselle ominaisempana sisällössä on painotus tyttöjen ja poikien välisissä suhteissa romanttisina ja eroottisina vivahteina. Kirja on erittäin viihdyttävää ja koukuttavaa luettavaa ja odotan jo seuraavaa osaa.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Voisin minäkin laittaa harkintaan tämän kuukauden nuortenkirjaa valitessani! Olisi virkistävää lukea kouluromaani, johon ei liity yliluonnollisia ilmiöitä. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 2. Sonja odotankin sinun arviotasi kirjasta, kun saat luettua! Tuo yliluonnollisuus minua mietitytti, koska kirjan alkupuolella tulee vihjeitä vähän siihenkin suuntaan, mutta ainakaan ensimmäisessä osassa ei mitään sellaista lopulta ilmene. Kirjailijan kotisivuilla myös luvataan, että sarjassa ei tule olemaan mitään paranormaalia!

  VastaaPoista
 3. olen lukenut kirjan ja pidin siitä todella paljon, itseasiassa se oli mahtava. En malta odottaa toista osaa.

  VastaaPoista
 4. Paras kirja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jatko-osaa odottellen.

  VastaaPoista
 5. Tuo ensimmäinen osa on mahtava ! En ole vielä sitä loppuun lukenut, mutta kirja koukuttaa jo loistavasti ensimmäisillä sivuillaan. Halusin lisää tietoa kirjasta ja googlasinkin siitä ja näin löysin kirja-blogisi. Onko tähän sarjaan siis viisi osaa ja montako on julkaistu jo Suomessa? Itse tämän kirjastosta löysin ja rakastuin siihen heti. Lisätieto ei olisi pahitteeksi;)

  VastaaPoista
 6. Määkään en oo lukenut vielä loppuun, mutta haluan tietää, että ottaako Allie Sylvainin vai Carterin?;)

  VastaaPoista
 7. Hei, Nigh Sechoolin jatko-osia minäkin odottelen, mutta ainakaan Otavan syksyn katalogissa ei ole vielä mitään esittelyä. Toivotaan, että toinen osa suomennettaisiin pian. :)

  VastaaPoista
 8. heii toka osa on ilmestyny vissiin viime maaliskuussa ja mahava oli! sennimi on muutes Night school Yön perintö.

  VastaaPoista
 9. Mahtava kirja kannattaa lukea!

  VastaaPoista