torstai 17. toukokuuta 2012

Lastenkirja-hankintoja Ahoa, Lindgreniä, Beskowta...

Tänä keväänä olen tehnyt kivoja lastenkirjalöytöjä kierrellessäni antikvariaateissa Helsingissä ja jopa Seinäjoella asti. Kirjahankinnat olen sijoittanut turvallisesti omaan kirjahyllyyni. En tiedä ketkä näistä kirjoista ovat enemmän innostuneet lapset vai äiti...

V. Soldan-Brofeldt ja Juhani Aho: Suomalainen Kuvakirja lapsille ja nuorisolle

Viime syksynä käydessäni Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Aholan kodissa näin tämän kirjan näyttelyssä. Pariskunta teki yhdessä lapsille kuvakirjan ja se ilmestyi alun perin 1894. Minulla on siitä nyt viides painos 2000-luvulta. Venny on kuvittanut kirjan mustavalkoisilla kivipiirroksilla ja Ahon tekstit ovat kalevalamittaisia runosäkeitä. Ihanaa vanhan ajan tunnelmaa!

Astrid Lindgren: Eemeli ja Liinan poskihammas

Astrid Lindgrenin kuvakirja Liinan kipeästä poskihampaasta oli pakko saada. Tämä tarina on jäänyt omasta lapsuudestani elävästi mieleeni. Olen kokeillut heiluvan maitohampaani vetämistä langalla, mutta ei siitä tullut mitään! Hauskan kuvituksen kirjaan on tehnyt Björn Berg.

H. C. Andersen: Peukalo-Liisa

Peukalo-Liisa satu on tuttu myös lapsuudesta, mutta Elsa Beskowin kuvittamana en ole sitä aikaisemmin nähnyt tai en muista. Olen innostunut keräilemään Beskowin satu- ja kuvakirjoja ja hankin myös satuklassikon Petterin ja Lotan seikkailut. Paula on kirjoittanut Beskowin tuotannosta laajasti. Nyt kaipailen Täti Vihreä, Täti Ruskea ja Täti Sinipunainen-kirjaa kokoelmaani!

Madame d'Aulnoy: Kreivittären satukirja

Ranskalaista satuperinnettä 1600-luvulta edustaa d'Aulnoyn kreivitär eli Marie-Catherine Le Jumel de Barneville. Hän loi käsitteen fairy tales satugenrelle. En ole vielä muuta kuin selaillut kreivittären satukirjaa ja monet sadut sijoittuvat hovielämän ja aurinkokuninkaan ajan kuvauksiin. Näkyypä kirjassa olevan joku versio Tuhkimostakin!
Lasten satuaarteita

Tämä kirja ei olekaan perinteinen satukirja, vaikka olin siinä luulossa, kun nappasin sen mukaani. Se sisältää valikoiman Helmi Krohnin toimittamista Tyttöjen joulukirja I ja Tyttöjen kirja II kertomuksista, jotka ovat ilmestyneet alunperin 1918 ja 1919. Tyttöjen kirjat näyttävät vetävän minua puoleensa ihan tiedostamattakin! Kirja sisältä mm. Mary Marckin, Salme Setälän ja Laura Fittinghoffin kertomuksia. On kertomusten joukossa mukana myös satuja. Tämä taisi ollakin suurin aarteeni kirjahankinnoistani!


Kaarlo Nuorvala: Harmaiden kirjeiden salaisuus

En todellakaan voinut vastustaa, kun näin tämän 40-luvun poikakirjan kansikuvan. Aika hurja! Kirja kertoo helsinkiläispoikien seikkailuista kiristäjäjoukon kannoilla. Tämä sopii kesäiltoihin poikieni kanssa, jotka näyttivät varsin innostuneilta tutkiessaan kansikuvaa!

4 kommenttia:

 1. Ihania löytöjä! Minulle Peukaloliisa on tuttu nimenomaan tuona Beskowin kuvittamana laitoksena, sillä kirja oli (on) lapsuudenkotini hyllyssä. Suomalainen kuvakirja löytyy omien lasten hyllystä. Tuo Lasten satuaarteita on varmasti ihana.

  VastaaPoista
 2. Oi mitä löytöjä! Muistan itsekin tuon Eemelin hammastarinan, kuinka sitä lapsena luin :)

  VastaaPoista
 3. Maria, Peukalo-Liisa on hämärästi tuttu ja noissa kuvissakin on jotain tuttua, mutta en ole nähnyt aikaisemmin tätä nimenomaista kuvakirjaa. Onko sinun kuvakirjassasi muita satuja?

  Hei Elma Ilona, Eemelin hammastarina on ollut ilmeisen ajankohtainen minulle silloin, kun olen sitä lukenut juuri noiden maitohampaiden lähtemisten takia hih!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoisia löytöjä, todellakin.

  VastaaPoista