sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Satukuvittajia Wendelin, Koivu ja Beskow

Voitin Ainon blogista ihanan Ebba Varman Vuodenaikojen Satu - kirjan (Otava, 2003). Se on runonmuotoinen kertomus vuodenajoista. Näköispainoksena ilmestynyt teos on alunperin ilmestynyt vuonna 1945. Satu sisältää klassikkokuvittajan Martta Wendelin kauniita kuvia luonnosta, eläimistä ja lapsista sekä satuhahmoista.

"Mun pienoiseni kuullut kai sadun maasta lie,
miss´ on niin hauska olla? - Nyt sinne käypi tie!
Sa taivahalle katso, siell linnunrata on,
ja tähdet kirkkaat siellä jo syttyi loistohon. "


Rudolf Koivun ihania kuvituksia olen taas ihastellut Tuula Karjalaisen teoksesta Kuin silloin ennen (Minerva, 2011). Kirjaan on koottu Suomen lasten elämää Koivun kuvien kertomana. Lapset leikkivät, käyvät koulua, tekevät töitä kotipiirissä tai sen ulkopuolella. Kirja on tarkoitettu lasten ja isovanhempien yhteiseksi luettavaksi ja keskusteltavaksi tuon ajan lasten elämästä, tavoista ja arvoista. Suosittelen kirjaa myös vanhempien ja lasten yhteiseksi lukuhetkeksi.


Tunnetun satukuvittajan Rudolf Koivun (1890-1946) oma elämä on koskettava. Luin Rudolf Koivun elämästä Rudolf Koivun ystävät yhdistyksen sivuilta. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä taitelijan elämää ja tuotantoa tunnetuksi. Kannattaa käydä tutustumassa sivuilla, jotka sisältävät myös Koivun upeita kuvituksia ja satukuvituksia!
Ruotsalaisen satukirjailijan ja kuvittajan Elsa Beskowin (1874-1953) satuja olen lukenut lapsuudessani. Auringonmuna (Gummerus, 2010, suom. Eila Kivikkaho) - luontosatu on erityisesti jäänyt mieleeni ja sadun kuvitus. Hankin Auringonmunan kahdeksannen painoksen myös omakseni. Onko satu teille tuttu?

"Kerran taas metsässä kierrellessään keijukainen huomasi sammalmättäällä suuren pyöreän keltaisen pallon. Oi, miten suuri, hän ajatteli. Mistä se oikein on tullut tähän? Hän katsahti ylöspäin ja huomasi, että pilvessä juuri hänen yläpuolellaan oli valkea tyhjä kohta. Nyt minä arvaan, hän ajatteli, tämä on auringon pesästä pudonnut muna..."

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvituksia! Noiden kaikkien kolmen kynästä lähtee kyllä niin suloisia, herkkiä ja eloisia kuvia. Vuodenaikojen satu -kirja näyttää viehättävän sadunomaiselta, ja Koivun kuvat saavat nostalgoimaan lapsuusidyllihaaveisiin.

  VastaaPoista
 2. Rakastin lapsena noita Beskowin kuvakirjoja. Petteriä ja Lottaa, Puttea mustikkametsässä ja tuota Auringonmunaa. Nimenomaan kuvitukset tekevät kirjoista niin ihania. Auringonmunasta muistan erityisesti sammakoiden kahvilan ja sen kun keijukainen pääsi talveksi sinne missä appelsiinit kasvavat :)

  VastaaPoista
 3. Voi, nämä ovat ihania! IHANIA!

  Kuulumme perheeni kanssa siihen onnelliseen porukkaan, että meitä hemmotellaan Koivun kuvituksella koristetuin kortein kesää joulua erään sukulaisen vimmassa. Ei paha! :-)

  Bloggaan pian Beskowista itsekin. Mukava, että hänen kirjansa ovat esillä.

  VastaaPoista
 4. Ihania ovat nuo vanhat Wendelin - Koivu - Beskow -tyyliset kuvitukset. Aitoa, lämmintä, kodikasta.
  Olen pari Beskowin kirjaa ostanut kirjaston poistomyynnistä, tuo auringonmuna on minulle ennen tuntematon, ihana aurinkoiselta tuo näyttää.

  VastaaPoista
 5. Hei Luru, Liisa, Paula ja Aino ja kiitos kommenteista! Minulla on Wendelinin postikortteja, mutta ei Koivun. Korttejakin olisi ihana myös kerätä. Beskowilta haluaisin hankkia nimenomaan itselleni Täti Vihreä, täti Ruskea ja täti Sinipunainen-kirjoja. Ne kuvitukset kyllä jää niin hyvin mieleen sieltä lapsuudesta. Nostalgiaa!

  VastaaPoista
 6. Wendelin oli loistava kuvittaja!

  (Sara, aitko tehdä Humisevan harjun?)

  VastaaPoista
 7. Lue: Aiotko;-)

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Hei Leena, olen kyllä Brontëa lukemassa, mutta en Emilya vaan toista sisarta. Sitä sinun suosikkikirjaasi, mutta lukemiseni etenee vähän hitaasti...

  VastaaPoista