lauantai 10. maaliskuuta 2012

Katariina Leino: Sirkusprinsessa

Sirkusprinsessa (WSOY, 2011) on mukaansatempaava ja romanttinen tyttökirja. Kirjan nimeksi sopisi vielä paremmin Saippuaprinsessa, koska tarina on melkein kuin saippuasarjasta. Päähenkilönä on lukiolainen 17-vuotias Milja, joka asuu narsistisen äitinsä kanssa. Miljan äiti Katri Kangas on kuuluisa näyttelijätär, joka viettää boheemielämää ja käyttäytyy kuin suuren luokan diiva. Äiti on alkoholisti, jonka sotkuisia jälkiä Milja on siivonnut pienestä pitäen. Kulisseja pidetään kuitenkin yllä. Seurapiiripalstoilla tytär ja äiti poseeraavat ja hymyilevät yhdessä. Vanhempi-lapsisuhteen osat ovat kääntyneet toisin päin. Milja onkin äiti, oman äitinsä huoltaja ja Katri on kuin lapsi, tyttärensä huollettava. Itsekäs äiti on riippuvainen tyttärestään, jolta haluaa huolenpitoa, tukea ja ihailua. Narsistilta puuttuu empatiakyky.


Milja puolestaan ikävöi isäänsä, jota ei ole nähnyt moneen vuoteen. Äidin poikaystävät vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja Milja on nähnyt liikaakin äitinsä seksielämää. Kuvioihin tulee mukaan puolet nuorempi miesystävä, tv-sarjan tähti Joakim, johon myös Milja ihastuu. Ujosta ja epävarmasta Miljasta kehittyy nopeatempoisessa kasvutarinassa kaunotar, joka uskaltaa vihdoinkin sanoa ääneen, mitä haluaa ja toteuttaa unelmiaan. Äiti näkee tyttärensä kilpailijana ja uhkana. Molemminpuolinen irtiotto äidin ja tyttären välillä on odotettavissa. Enempää paljastamatta kiinnostavia juonenkäänteitä on luvassa.


Sirkusprinsessassa käsitellään itse asiassa vakavia teemoja kepeällä otteella. Pidin tästä kirjasta senkin takia, koska vaikeita asioita ei lähestytä niin angstisella ja realistisella tavalla. Joskus todellisuus on taruakin ihmeellisempää. Tämä on nuortenkirjavinkkini, jota suosittelen nuorille sekä aikuisille, mutta lähinnä naispuolisille. Erityisesti suosittelen tytär-äitisuhteesta kiinnostuneille, vaikka suhde olisikin ongelmaton.

6 kommenttia:

 1. "Sirkusprinsessassa käsitellään itse asiassa vakavia teemoja kepeällä otteella. Pidin tästä kirjasta senkin takia, koska vaikeita asioita ei lähestytä niin angstisella ja realistisella tavalla"

  Tämä on hyvä pointti :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa aika kiinnostavalta!

  Myllypuron kierrätystavaratalon kirjahyllyllä plarasin tänään Hellevi Salmisen kirjoja, mutta jätin kuitenkin ostamatta.

  VastaaPoista
 3. Hei Jokke ja Salla kiitos kommenteista!

  Hellevi Salmisen kirjoja on muuten lukulistallani :)

  VastaaPoista
 4. Mun olisi pitänyt arvioida tämä, mutta en ole päässyt paria ekaa sivua pidemmälle. Pitäis varmaan yrittää uudestaan....

  VastaaPoista
 5. lapsilleni sanoin et jos eui ole kilttejä, lähetän sirkukseen... He oppivat jongleeraamaan, ajamaan 1-pyöräisellä..

  VastaaPoista
 6. Hannelehan se siellä kommentoi neljän lapsen äitinä. Vähän aikaa ihmettelin! :)

  VastaaPoista