sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

L.M. Montgomery: Pat - Vanhan kartanon valtiatar


Pari vuotta on jo vierähtänyt siitä, kun luin Pat-kirjoista ensimmäisen osan Vanhan kartanon Pat. Jatko-osa Pat - Vanhan kartanon valtiatar (Minerva, 2010) jatkaa siitä, mihin jäätiin. Nuoreksi naiseksi varttunut Patricia Gardiner emännöi rakasta kotikartanoaan Silver Bushia äidin sairastellessa. Tuttuun henkilökavalkadiin ilmestyy hupaisa renki Tillytuck, joka kilpailee taloudenhoitaja Judyn kanssa tarinankerronnassa. Kodikaassa keittiössä, joka on Silver Bushin sydän he turinoivat yhdessä valkean äärellä kissojen ympäröimänä Pat ja Patin pikkusisko Rae seuranaan.

Kirjan rakenne on jaettu yhteentoista lukuun, jotka vastaavat vuosia. Tapahtumat painottuvat enemmän kolmeen ensimmäiseen vuoteen, jolloin Pat tutustuu uusiin ihmisiin. Rakkaan lapsuuden ystävänsä Hilaryn kanssa hän on kirjeenvaihdossa vuosikaudet. Patilla riittää kosijoita, mutta kukaan heistä ei pysty kilpailemaan Silver Bushin kanssa, ei edes leskimies David, jonka kanssa hän on kihloissa. Pat, jolle kaikki muutokset ovat vaikeita, kuten Raen avioituminen ja poislähtö, veljen epämiellyttävän vaimon Mayn muuttaminen Silver Bushiin, sopeutuu pikkuhiljaa vanhenemiseensa ja ikäneidon rooliinsa. Silver Bush on ainoa, jolla on merkitystä. "Hän  oli jättänyt taaksensa rakkauden ja sen harhakuvat. Tästä lähtien Silver Bushilla ei olisi kilpailijoita hänen sydämessään. Hän voisi omistautua yksin sille. Saattaisi tulla yksinäisiäkin hetkiä. Mutta myös yksinäisyydessä olisi jotakin ihmeellistä. Silloin kuin oli yksin, kuului vain itselleen." (PVKV, 321) Mutta sitten tapahtuu jotain ja Patin elämä muuttuu kokonaan...

Kirjassa kuvataan koskettavasti surua ja menetystä, luopumista, jota Pat joutuu elämässään kokemaan. Pat - Vanhan kartanon valtiatar ilmestyi nimellä Mistress Pat vuonna 1935. Montgomeryn omassa elämässä oli kärsimystä tuohon aikaan, kun hän kirjoitti Patin jatko-osaa. Pat-hahmon on sanottu muistuttavan kirjailijaa itseään eniten. Myös fiktiivisellä Silver Bushilla on todellinen esikuvansa, kirjailijan tädin koti, joka toimii nykyään Montgomery-museona Prinssi Edwardin saarella. Suosittelen Sisko Ylimartimon suomentamaa Pat -Vanhan kartanon valtiatarta, jos haluaa päästä lukemalla likemmäksi Maudia. Ainoa asia, mikä minua alussa tökki on Judyn käyttämä murre, mutta sen suomentaminen on varmasti ollut vaikeaa.

Minä en pääse käymään konkreettisesti kirjailijan rakkaassa kotisaaressa, kuten tarkoitus oli tänä kesänä, mutta menenkin Prinssi Edwardin saarelle  virtuaalisesti. Jännittävä saari-päivä on edessä ensi viikolla, kun pidän oman esitykseni verkon kautta Montomery- konferenssissa, jonka aiheena on L. M. Montgomery and War. Peukkujen pitäminen on toivottavaa!

14 kommenttia:

 1. Minulla on joukko Montgomeryn uusimpia lukematta, kun olen odottanut sopivaa hetkeä ja mielentilaa. Yöpöydällä on Montgomeryn päiväkirja osa I, jota olen hidastempoisesti alkanut käydä läpi. Prinssi Edvardin saarella olisi kiva päästä käymään. Harmi, että et vierailusi ei toteutunut, toivotaan, että nettiyhteys toimii ja kaikki sujuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino! Luen juuri parhaillaan Mary Rubion kirjoittamaa Montgomery- elämäkertaa The Gift of Wings. Oikein kiinnostava. Päiväkirjojen lukeminen on minullakin hitaanpuoleinen projekti.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! :) Olen lukenut mielenkiinnolla Anna-postauksiasi, vaikka kommentoimiseni on jäänyt nyt olemattomiin.

   Poista
  2. :)
   Niillä bloggauksilla ei onneksi pääse luennoimaan :)

   Poista
 3. Tämä kirja on ihan ikimuistoinen!

  Voi, luulin, että teet jo matkavalmsiteluja....Peukutetaan!

  VastaaPoista
 4. Sinä kirjoitat kirjasta niin kiinnostavasti, että tekisi mieleni yrittää uudestaan tämän parissa. Joskus muutamia vuosia sitten yritin lukea tätä, mutta lukeminen vähän takkusi jostain syystä ja jätin kesken.

  Harmi, etten pääsekään Prinssi Edwardin saarelle! Pidän kuitenkin peukut pystyssä virtuaalisen konferenssiesitelmäsi puolesta! :) Jännää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siis tarkoitin, että "ettet" enkä "etten". Olikohan tuo freudilainen lipsahdus - toiveajattelua, että minulla olisi edes mahiksia päästä tuonne unelmieni saarelle! ;)

   Poista
  2. Anna unelmista voi tulla totta! :)

   Poista
 5. Kiitos teille kaikille kannustuksestanne! Esitykseni pitäminen onnistui todella hyvin ja olen ollut niin onnellinen siitä, että omasta unelmastani tuli totta! :)

  VastaaPoista