Charlotte Brontën (1816-1855) Kotiopettajattaren romaani on ollut lempikirjojani lapsuudesta asti. Jane Eyreen liittyy vahvoja muistoja ja mielikuvia, sillä ensimmäisen kerran tutustuin kirjaan sarjakuvana, josta puuttui sivuja. Sarjakuva oli vanha, värikäs ja sen hahmot ovat edelleenkin piirtyneet mieleeni, erityisesti Berthan tumma, pelottava hahmo kynttilänvalossa. Mielikuvitukseni avulla täytin puuttuvat kohdat ja siitä syntyi kirjoitelma, jota luettiin koulussa. Parin vuoden päästä siitä sain varsinaisen kirjan lahjaksi ja luin sen saman tien. Olen tätä sydämeni kirjaa kohtaan tuntemaani paloa tuonut esille täällä ennenkin, mutta Amman kauniin kirjeen jälkeen minulla virisi innostus tutustua Charlotte Brontën muuhunkin tuotantoon.
Professori (1857) on Charlotten esikoisteos, joka julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Charlotte julkaisi salanimellä Currer Bell Kotiopettajattaren romaanin (1847), joka herätti suurta kohua ja huomiota ilmestyessään. Bellin oikea henkilöllisyys selvisi Charlotten elinaikana, mutta hänen seuraavatkin teoksensa Shirley (1849) ja Syrjästäkatsojan tarina (1853) julkaistiin Currer Bellin nimellä. Charlotten sisarukset julkaisivat myös samana vuonna kuin Kotiopettajattaren romaani ilmestyi omat romaaninsa Emily Humisevan harjun ja Anne Agnes kotiopettajattaren. Lahjakkaat sisarukset olivat kirjoittaneet lapsuudesta asti mielikuvituksellisia tarinoita ja runoja Englannin nummien syrjäisissä maisemissa. He olivat julkaiseet yhdessä runokokoelmankin salanimiä käyttäen ennen romaaniensa ilmestymistä. Traagiset kuolemantapaukset varjostivat Charlotten elämää, sillä hänen kaksi vanhinta sisartaan olivat kuolleet aikaisemmin tuberkuloosiin, veli Branwell ja Emily kuolivat siihen 1848 ja Anne 1849. Charlotte jäi yksin isänsä kanssa asumaan pappilaan ja menestyi kirjailijana. Charlotte avioitui 1854, mutta avioliitto jäi lyhyeksi, sillä hän itse kuoli vain 38 vuotiaana odottaessaan ensimmäistä lastaan.
Professori poikkeaa Charlotten muista romaaneista siinä, että sen päähenkilönä on mies William Crimsworth. Kertomus alkaa, kun nuori ja varaton William valmistuttuaan Etonista tapaa tyrannimaisen veljensä kymmenen vuoden jälkeen ja pääsee tämän tehtaaseen konttoristiksi. William alistuu ensiksi veljensä tylyyn kohteluun, mutta uuden tuttavansa suosituksesta lähtee Brysseliin etsimään töitä. Hän saa paikan poikakoulun opettajana ja lisäksi hänestä tulee tyttökoulun englannin kielen opettaja. Opettajaa sanotaan Belgiassa professoriksi. William on nuhteeton, säästäväinen ja ahkera mies, joka tarkkailee muita etäältä. Tyttökoulun juonitteleva johtajatar Mdlle Reuter ihastuu Williamiin, mutta William näkee hänen lävitseen ja eroaa lopulta kummastakin toimestaan. Hän rakastuu tyttökoulun opettajattareen Francesiin, joka on hänen oppilaansa englannin tunneilla. Frances on puoliksi sveitsiläinen ja puoliksi englantilainen, joka kamppailee myös omasta toimeentulostaan. Kirjan loppu on onnellinen ja yllättäväkin. Williamin kosintaan suostuessa Frances pyytää saada jatkaa opettajan työtään.
"Kolmetuhatta frangia!" Frances mutisi. " Kun minä saan vain tuhatkaksisataa!" "Niin kuitenkin täytyy toistaiseksi olla. Ja monsieur, sanoitko jotain sellaista, että jättäisin työni? Oi ei! Pidän siitä tiukasti kiinni." (283s.)
"Kuvitella, että menisin kanssasi naimisiin tullakseni sinun elättämäksesi monsieur! En voisi tehdä niin. Ja kuinka ikäviä päiväni olisivatkaan! Sinä olisit poissa opettamassa ummehtuneissa, meluisissa luokkahuoneissa aamusta iltaan, ja minä kituisin kotona yksinäisenä ja vailla tekemistä." (283s.)
Frances ilmaisee myöhemminkin naimisissa ollessaan tyytymättömyytensä palkkaansa ja hänen ehdotuksestaan pariskunta perustaa oman tyttökoulun Brysseliin. Olin aivan hämmästynyt, kun luin Brontën todella aikaansa edellä olevaa esifeminististä tekstiä. Tytöt kasvatettiin vielä 100 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeenkin aviovaimon ja perheenemännän rooliin, jolloin avioituessaan nainen jää kotiin, jättää työnsä ja on taloudellisesti riippuvainen miehestään! Naisen palkka oli tuolloin (Professorissa) 40 prosenttia miehen palkasta, kun se nykyään on suunnilleen 80 prosenttia miesten palkoista. En voi vastustaa mielikuvaa, mutta kiihkeässä Francesissa näen jotain Charlotte Brontëa itseään. Charlotte toimi itsekin sisarensa Emilyn kanssa opettajana Brysselissä.
Professorissa on erikoisia persoonia, voimakkaita henkilöhahmoja ja kirjailija osaa taitavasti kirjoittaa ihmisluonteen kuvauksia. Vaikka teos voi joissain kohdissa olla epätasainenkin ja tekstissä on aika paljon ranskaa mukana, niin kyllä Charlotten kieli soi ja se soi syvällä sisimmissäni. Professoria on verrattu Syrjästäkatsojan tarinaan, jota en ole lukenut. Kummassakin on samoja elementtejä, mutta Brontë oli itse sitä mieltä että teos oli hylätty huonoin perustein. Hän kirjoitti myöhemmin Professoriin alkusanat. Suomeksi kirja ilmestyi 2009.
"Tämä kirja kirjoitettiin ennen Kotiopettajattaren romaania ja Shirleytä, mutta sille ei voi anoa minkäänlaisia myönnytyksiä sillä perusteella, että se olisi ensi yritys. Ensi yritys se ei todellakaan ollut, sillä sen kirjoittanut kynä oli aiemmin kulunut kovasti vuosia kestäneissä harjoituksissa." (Currer Bell s.11)
Lähteet: Professori, Wikipedia
Sara, sinä olet kyllä paneutuvin kirjabloggaaja, jonka tiedän! Ja mistä sinä voit löytää kirjoja, joista minä en ole kuullut;-)
VastaaPoistaSiis Syrjästäkatsojan tarina, Kotiopettajattaren romaani ja Humiseva harju, ovat kodissamme erityishyllyssä ja erittäin luettuina. Vanhat kauniit painokset. Tästä professorista en ollut kuullutkaan. Kiitos!
Sinulle on tunnustus ja haaste blogissani! Mukaan vaan! Minäkin alussa yritin tehdä vain kirjoja...ja tässä sitä ollaan;-)
PS. Usko tai älä, mutta kaipaan sitä aikaa, kun pääsen takaisin näiden kirjojen luo. Muistan kaikki tuntemukseni, mitä koin näitä lukiessa ja miten voimakkaasti minuun ottikaan Humiseva harju, josta tunnutaan pitävän vähiten...Ny vaivaa tuo Syrjästäkatsojan tarina, kun en muista siitä enää muuta kuin, että pidin siitä.
Hei Leena ja kiitos sinulle! Syrjästäkatsojan tarina kiinnostaa minuakin, mutta en vielä sitä lue, sulatellaan tätä ensin. Pidin kyllä aikanaan Emilyn Humisevasta harjusta. Se on erilainen, tummasävyisempi, synkkä ja intohimoinen. Se pitäisi jossain vaiheessa lukea uudestaan. Tulen käymään blogissasi. :)
VastaaPoistaIhanaa, kylläpä lämmitti mieltäni, että olen innoittanut jotakin!!! Yhdyn kyllä täysin Leenaan siinä, että olet todella paneutunut bloggaaja. Minäkään en ollut kuullut Professorista aiemmin, mielenkiintoista!
VastaaPoistaHei Amma ja kiitos :) Professorista piti sanoakin, että siinähän meni uskomattoman kauan siis 150 vuotta ennen kuin se suomennettiin vasta 2009. Olisi kyllä niin paljon tärkeitä kirjoja, joita ei ole suomennettu esim. kirjailija Elizabeth Gaskell on kirjoittanut Charlotte Brontën elämäkerran. He tunsivat toisensa kirjallisista piireistä ja minä niin haluaisin sen lukea, mutta sitä on aika vaikea saada kirjastosta.
VastaaPoistamulla monta Brontënin kirjaa, mutta tuota ei taida, kirjailija Elizabeth Gaskellin kirjan lainasin kirjastosya.
VastaaPoistaJane Eyre, Vilette ja Shirley lötyy kirjahyllystäni...
VastaaPoistaHei Hannele
VastaaPoistaTämä Brontën Professori suomennettinkin vasta pari vuotta sitten. Onkohan sitä ruotsinnettu?
ei vielä ruattisk, mut ostin sen englanniks 3 euroo, kiitos vihjeestä.
VastaaPoistaHei! Haluaisin ostaa Charlotte Bronten kirjoja. Itselläni on Kotiopettajattaren romaani, mutta haluaisin lukea ja ostaa niitä itselleni. Olen kiinnostunut myös Charlotten siskojen kirjoittamista kirjoista. Joten mistä niitä voisi vaikka netistä ostaa, sillä en itse niitä kamalasti löytänyt.
VastaaPoistaKiitos. :D
Hei
VastaaPoistaTäältä varmaan löytyisi Brontën kirjoja http://www.antikvaari.fi/
Hienoa, että olet kiinnostunut Brontën sisarusten kirjoista! :)
Kiitos :D
VastaaPoista