keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kellokosken Prinsessa



Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama Kellokosken Prinsessa (2010) kertoo Anna Svedholmista (os. Lappalainen) eli jo legendaksi kutsutun Prinsessan (1896-1988) elämäntarinan. Kirja perustuu autenttisiin Prinsessan tunteneiden henkilöiden haastatteluihin ja hänen sairauskertomuksiinsa. Toinen kirjoittajista Ilkka Raitasuo on mielisairaanhoitajana tuntenut Prinsessan henkilökohtaisesti. Anna sairastui nuorena skitsofreniaan ja hänellä diagnosoitiin lisäksi kaksisuun-tainen mielialahäiriö. Hänelle kehittyi suurusharha, jossa hän kuvitteli olevansa kuninkaallinen prinsessa. Merkittävän elämäntarinasta tekee myös se, että Anna vietti suurimman osan elämästään laitoshoidossa, josta yli 50 vuotta Kellokosken mielisairaalassa. Kirjassa kuvataan samalla suomalaisen mielisai-raanhoidon kehityksen historiaa.



Pitkän potilasuransa aikana Annaa hoidettiin useilla 1900-luvun mielisairaan-hoidon menetelmillä ja hän joutui osaksi kunkin aikakauden hoitomuotojen kehitystä. Hänelle annettiin sähköhoitoa (sähkösokkeja), vesikylpyjä, kestouni-terapiaa, häntä eristettiin ja häneen istutettiin jopa malaria. Lobotomialeik-kaukselta Anna kuitenkin onneksi säästyi. Varhaiset hoitomuodot näyttäytyvät nykytietämyksen valossa julmilta ja niitä on vaikea ymmärtää, mutta hoitomuodoilla on myös saavutettu tuloksia ja ne ovat luoneet toivoa mielisairaiden hoitoon. Annan kohdalla hoitomuodot kuitenkin osoittautuivat tehottomiksi. Lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittyessä yhä monipuolisem-miksi, muuttuivat asenteet myönteisemmiksi mielen sairauksia ja erilaisuutta kohtaan. Työterapiaa käytettiin jo varhain yhtenä hoitomuotona ja potilaiden työpanoksella oli myös taloudellista merkitystä etenkin Kellokosken sairaalan maanviljelyksessä ja karjanhoidossa. Annakin osallistui erilaisiin sairaalan töihin ja hän teki hierojan työtä, joka oli hänen ammattinsa ennen sairastumistaan. Anna oli laulanut nuoruudessaan kupletteja ja hän esiintyi mielellään erilaisissa tilaisuuksissa. Saattoivatpa ohikulkevat kyläläiset nähdä Annan laulavan aarioita Kellokosken kartanon parvekkeella.



Kellokosken sairaala oli merkittävä osa kyläläisten elämää ja potilaat kuuluivat myös kylän jokapäiväiseen elämään. Suurin osa potilaista sai kävellä vapaasti kylällä, käydä kaupoissa ja pankeissa. Annasta tuli kuuluisa henkilö ja hän erottui muista potilaista kuninkaallisessa, ylhäisessä roolissaan, värikkäänä ja esiintyvänä persoonana. Anna jakoi myös auliisti sekkejä (katteettomia siis) ja myöskin kuninkaallisia arvonimiä tapaamilleen ihmisille. Prinsessa vieraili ahkerasti kyläläisten kodeissa, hieroi vakioasiakkaitaan ja pysyi hyvin selvillä toisten asioista ja siitä, mitä hänen valtakunnassaan tapahtui.



Anna alkoi kutsua itseään Prinsessaksi vuodesta 1936 lähtien ja sen jälkeen alkoi vuosikymmenien väittely siitä, kuinka häntä tulisi puhutella, koska potilaiden harhoihin ei sopinut mennä mukaan. Annan maineen kasvaessa Prinsessa-nimitys yleistyi ja 1960-luvulle tultaessa lähes kaikki puhuivat Prinsessasta sairaalassakin. Anna hyväksyttiin ja hänen kuninkaallinen harhamaailmansa hyväksyttiin osana hänen sen hetkistä todellisuutta. Prinsessan kohtaaminen on tehnyt moneen hänet tavanneelle lähtemättömän vaikutuksen ja hän loi positiivisella olemuksellaan iloa ympärilleen huolimatta raskaasta ja vaikeasta elämästään. Kirjoittajat esittävät, että Prinsessa-harhaan turvautuminen on ollut eräälainen selvitymiskeino Annalle. Minä jäin lukijana pohtimaan tätä Annan identiteettiä ja sitä, että harhoista huolimatta, oliko Prinsessan roolin omaksuminen kuitenkin Annalta lopulta tietoinen valinta? Anna eli pitkän elämän 92-vuotiaaksi ja vähän ennen kuolemaansa hän totesi hoitajalle " En minä mikään Prinsessa ole, vaan Anna Lappalainen".



Kellokosken Prinsessa on mielestäni parhaimpia tänä vuonna lukemiani tietokirjoja. Se on erittäin sujuvasti ja lämminhenkisesti kirjoitettu, ja Annan vahva persoona välittyy lukijalle hyvin elävästi tekstin läpi. Myös Susa on kehunut kirjaa täällä. Kirjan pohjalta on tehty fiktiivinen elokuva Prinsessa, joka on tänä syksynä pyörinyt elokuvateattereissa. Elokuvasta olen kuullut tutuilta ja se voi järkyttää katsojia, mutta minä suosittelen lukemaan tämän kirjan. Siinä on mielestäni tärkeä sanoma ihmisten erilaisuuden hyväksymisestä, suvaitsevaisuudesta ja ihmisarvoisesta elämästä. Prinsessan elämästä enemmän kiinnostuneille, Annan tekemiä hienoja tekstiilitöitä on esillä Kellokosken sairaalamuseossa ja sairaalan puistosta löytyy Prinsessa-patsas.

7 kommenttia:

  1. Minä olen nähnyt elokuvan ja pidin siitä kovasti. Tämä kirja onkin yksi ykkösjoululahjatoiveeni, toivottavasi pukki tuo sen niin pääsen jouluna lukemaan;)

    VastaaPoista
  2. Hei Sanna minuakin kiinnostaa nähdä elokuvaversio ja halusin lukea kirjan ennen sitä. Toivottavasti saat tämän kirjan Jouluksi, tämä on todella hyvä ja ajatuksia herättävä! :)

    VastaaPoista
  3. Sain lainaksi elokuvan Frances, joka pohjautuu Frances Farmerin elämään. Pääosassa Jessica Lange. Se oli rankkaa katsottavaa, sillä tuon aikaiset mielisairaaloiden hoitomudot olivat kuin painajaista. Katsoin myös jopa dokumentin lobotomin kehittäjästä ja kertojana osin tämän tohtorin oma poika...Eli kukan ei saisi minua katsomaan Prinsessaa. Olen kuullut, että sekä tämä kirja että elokuva kiinnostvat vallankin hoitoalan ihmisiä. Minulle tämä toi mieleen oman Romanov-kiinnsotukseni takia naisen, joka väitti olevansa Jekaterinburgin murhayöstä selvinnyt Anastasia.

    Hieno, perinpohjainen arvostelu jälleen, Sara.

    Rauhaisaa, Valkeaa, Unohtumatonta Joulua Sinulle, Sara♥

    Ja kiitos♥

    VastaaPoista
  4. Hei Sara!

    Mulle oli yllätys, miten tunnettu Prinsessa oli (esim. tuo patsas). Kirjassa viehättävintä oli se, miten hoitajat lähtivät mukaan Annan harhoihin. Nykyään hänelle olisi varmaan annettu vain erilaisia lääkkeitä, mutta tuollainen toiminta varmaan oli Annalle kaikkein parasta.

    VastaaPoista
  5. Hei Leena

    Minäkin muistelen, että olen nähnyt sen Jessica Langen elokuvan Frances ja se oli järkyttävä. Mieleenpainuva ja erittäin hyvä elokuva on myös Yksi lensi yli käenpesän, jossa pääosassa Jack Nicholson. Siitä jäi kammo lobotomiaan ja lobotomialeikkauksien historiasta kerrotaan myös tuossa kirjassa.

    Tiedätkö Leena, minäkin olen kuullut mummiltani Anastasiasta ja minullekin tuli myös mieleen hänet, kun luin tuota kirjaa. Oletko lukenut jonkun kirjan väitetystä Anastasiasta? Haluaisin lukea, jos tiedät.

    Kiitos Leena ja Hyvää Joulua sinulle! Minä vaihdan lajia ja siirryn seuraavaksi lukemaan joitain odottamiani dekkareita... :)

    VastaaPoista
  6. Hei Susa!

    Minäkään en tiennyt Prinsessasta aikaisemmin mitään ja on hienoa, että hänestä kerrotaan kirjan muodossa, vaikka hoitoalalla hän on varmasti tunnettu "tapaus". Annahan sai jotain psykoosilääkitystä, kun niitä alettiin ottamaan käyttöön, mutta ne eivät sitten tehonneet.

    Hyvää ja Rauhallista Joulua sinulle Susa! :)

    VastaaPoista
  7. Hei Sara ja hyvää kirja- sekä lukupiirivuotta 2011! Kiitos, että tartuit tuumasta toimeen ja teit totta nettilukupiiristä. :)

    VastaaPoista