torstai 14. lokakuuta 2010

Uutta ja vanhaa sekä tärkeä tiedote!



Muistatteko nämä kirjat omasta lapsuudestanne? Tammen kultaisiin kirjoihin törmäsin eilen kävellessäni ostoskeskuksessa ja siellä oli ihanan houkuttelevasti aseteltu kirjoja käytävän varrelle. Monet ihmiset varmasti pysähtyivät katsomaan kiireessäkin kirjoja, mikä oli mielestäni erinomaisen hyvä markkinointi-idea, kun ei tarvitse mennä erikseen liikkeeseen sisälle. No ainakin tällaiselle "kirjahullulle" kuin minä - en siis voinut vastustaa kiusausta ja muutama kuvakirja oli aivan pakko ostaa ja kirjat, kun ovat onneksi edullisia edelleen.



Kultaiset kirjat ovat amerikkalaisen Little Golden Booksin julkaisema (1942) kuvakirjasarja. Ideana sarjassa oli, että haluttiin tehdä värikkäitä, iloisia, kestäviä ja edullisia lastenkirjoja, joihin kaikilla olisi varaa. Kustannusosakeyhtiö Tammi alkoi julkaisemaan sarjaa Suomessa 1952. Sarjasta tulikin hyvin suosittu ja kuvakirjoja pidettiin kasvatuksellisesti hyvinä ja opettavaisina sekä lasten mielikuvitusta rikastuttavina. Kirjat ovat siirtyneet sukupolvesta toiseen ja niistä on otettu uusintapainoksia sekä uusia kirjoja julkaistaan lisääkin. Tällä hetkellä nimikkeitä on ilmestynyt peräti 188 ja minä alan nyt niitä keräämään!



TÄRKEÄÄ tiedotettavaa teille lukijat! Kirjoista kun ei saa ikinä tarpeeksi, niin minähän sitten lähdin mukaan kehittelemään uutta yhteisblogia kirjoista. Perustimme Jennin ja Tomomin kanssa Lukupiiri-blogin. Tarkoituksenamme on lukea kirjoja yhdessä ja keskustella aina kerran kuussa kuukauden kirjasta. Tämä nettilukupiiri on kaikille avoin ja tervetuloa kaikki osallistumaan! Huomenna julkistetaan lukupiirin ensimmäinen kuukauden kirja.

7 kommenttia:

  1. Oi, nämä ovat puhdasta, KULTAISTA lapsuutta! Voiko olla ketään, jolla näitä ei olisi ollut...

    VastaaPoista
  2. Oi Leena nämä ovat niin kauniisti kuvitettuja ja mukava lukea lapsille, koska niissä on mukana myös tietoa ja ne eivät ole liian pitkiä!

    VastaaPoista
  3. Näitä Tammen Kultaisten kirjojen uusintapainoksia on ollut markkinoilla ainakin joitakin vuosia. 2005 syntynyt esikoiseni sai niitä yksivuotispäivänään ja niinpä meilläkin olen mieheni kanssa päässyt verestämään omia lapsuusmuistoja :) Pikku Viu-viu, Kolme karhunpoikaa sekä Kissa, joka luuli olevansa hiiri ovat lasteni suosikkeja. Nyt aikuisen näkökulmasta tarinat ovat todella opettavaisia ja kantavat aina konservatiisista arvomaailmaa, mutta nostalgia on aika kultaista eikä näitä kirjoja voi olla rakastamatta :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä, näistä juuri Pikku äiti oli oma suosikkini. Osa kirjoista on säilynyt omasta lapsuudestani ja osan olen ostanut uusina omille lapsilleni. Viisi palosotilasta on vieläkin lasten lukulistalla.

    Osassahan näistä on niin kammottava maailmankuva, että oikein tekee pahaa lukea. Mutta suurin osa edelleen toimivaa. Ja parasta ovat kuvat, joita edelleen voisin tuijotella pitkään...

    VastaaPoista
  5. Hei Lumiomena ja Mari!

    Konservatiivinen maailmankuva varmasti kirjoissa on, kun ajattelee, mistä ne ovat peräisin. Kirjojen historiasta kerrottiinkin, että suomalaiset siihen aikaan 50-luvulla ihannoivat vaurasta amerikkalaista elämänmuotoa. Minä en ole lukenut kaikkia edes, jonkun sieltä täältä, enkä ole niin perehtynyt kirjojen välittämään arvomaailmaan. Osaatko Mari sanoa, mitkä kirjat ovat olleet mielestäsi kammottavia ja millä tavalla?

    VastaaPoista
  6. Minullakin on ihania muistoja Kultaisista kirjoista. Jonkin verran olen hankkinut niitä omillekin lapsilleni, myös englanniksi.

    Tammella on Kultaisten kirjojen kerhokin, jossa kuukaudenkirjana on aina yksi näistä aarteista.

    Maailmankuva on monissa kirjoissa aika vanhoillinen. Meillä on luettu esim. Pikkuveikkaa ja Pikku äitiä, ja kyllä niissä lasten sukupuoliroolit ovat niin sanotusti kohdallaan.. :) Mutta onneksi ei tarvitse lukea pelkästään niitä ja koko ajan. Uusissa lastenkirjoissa on jo kivasti sotkettu noita tyttöjen ja poikien kuviteltuja eroja.

    Karoliina

    VastaaPoista
  7. Hei Karoliina, pitäisi tutustuakin noihin Tammen uusimpiin lastenkirjoihin, joissa maailmankuva on muuttunut - muuttumassa. Tässähän olisi hyvä tutkimusaihe jollekin kiinnostuneelle!

    VastaaPoista