maanantai 22. maaliskuuta 2010

Eskapismia ja romantiikkaa teoksissa Ruma tyttö ja Rukousnauha



Olen viettänyt pari viimeistä sunnuntaita suurien, kuohuvien tunteiden ja ikuisen rakkauden ylistyksen parissa. Ehkäpä tämä melodramaattinen romantiikka korostuu enemmän Florence Barclayn teoksessa Rukousnauha (1910), joka on siis kirjoitettu jo sata vuotta sitten. Annemarie Selinkon Ruma tyttö (1937) ei ole tyyliltään niin sentimentaalista, mutta rakkautta ja romantiikkaa ei siitäkään puutu. Bongasin nämä kirjat antikvariaatista ja ne tarttuivat mukaani kauniiden kansikuviensa ja kiehtovien nimiensä perusteella. Kirjojen takakansissa ei ollut mitään juoniesittelyitä. Sattumaa tai ei, mutta kummassakin näissä kirjassa päähenkilönä on ruma tyttö tai nainen. Rukousnauhassa päähenkilö kolmekymppinen Jane kuvaillaan kookkaaksi ja kasvoiltaan rumaksi naiseksi, joka ei usko, että häntä voitaisiin rakastaa hänen ulkonäkönsä takia, varsinkaan kauniskasvoinen, taidemaalari Garth. Garth kuitenkin rakastuu hyvään ystäväänsä Janeen kuullessaan tämän laulavan niin kauniisti Rukousnauha nimisen laulun. Kaikkien vaikeuksien ja epäilyjen jälkeen tarina lopulta päättyy onnellisesti avioliiton auvoisaan satamaan. Rukousnauhalla on mielestäni yhtymäkohtia Kotiopettajatteren romaaniin, koska päähenkilöllä on sama etunimi ja Jane Eyren ulkonäköähän pidettiin rumana. Lisäksi Garth sokeutuu niin kuin herra Rochesterkin, joita nämä "rumat naiset" sitten äidillisesti hoivaavat. Rukousnauha tuntui vanhahtavalta ja paatokselliseltakin, mutta pakko oli kuitenkin lukea viimeiseen sivuun saakka sen onnellisen lopun takia.



Rumassa tytössä päähenkilö puolestaan kertoo minä-muodossa elämäntarinaansa, joka hänen on käsketty kirjoittamaan. Käskyn on antanut kuuluisa näyttelijä ja naissankari Claudio Pauls, jonka päähenkilö tapaa kirjan alussa. Claudio kutsuu päähenkilöä Ankanpoikaseksi ja nuoren, ruman tytön elämäntehtäväksi tulee itsensä kaunistaminen Claudion ohjeiden mukaisesti, koska vain kauniit menestyvät ja ovat onnellisia. Claudiosta ja Ankanpojasta tulee ystäviä ja ystävyys syventyy lopulta rakkaudeksi. Rumassa tytössä on kuvattu osuvasti kivuliaitakin kauneudenhoitoja, joita Ankanpoikanen käy läpi tullakseen kauniiksi naiseksi. Vaikka kirja onkin ärsyttävä toisinaan Ankanpoikasen palvoessa Claudiota ja totellessaan häntä orjallisesti, niin hän kuitenkin itsenäistyy tapahtumien aikana ja koko kauneusprosessikin kuvataan ironisella ja humoristisella tyylillä. Pidin Rumasta tytöstä, koska se tavallaan kritisoi nuorten tyttöjen ja naisten ulkonäkövaatimuksia ja -paineita, jotka ovat edelleen ja aina ajankohtaisia maailmassamme.



Rukousnauha on ilmestyessään ollut aikansa bestseller Amerikassa ja siitä on tehty useita elokuvia. Barclay on kirjoittanut muitakin paljon luettuja teoksia. Ruma tyttö on ilmestynyt ensin saksaksi ja siitäkin on tehty elokuvaversio. Selinkon tunnetumpi teos lienee Désirée, joka myös on filmatisoitu Hollywoodissa.



Onko romantiikan ja erityisesti naisten romaanien lukeminen sitten eskapismia, arkipäiväisen todellisuuden pakenemista? Naisten romaaneja tyttökirjoista alkaen ei arvosteta kovinkaan korkealle. Kirjoja on arvosteltu "pintapuolisiksi", viihteellisiksi, kaavamaisiksi ja epätodellisiksi. So what? Olkoon sitten todellisuuspakoista, mutta onnellisia ja hyviäkin loppuja tarvitaan aina välillä!




"Nuo hetket, vietetyt kanssasi, ne talletan helminauhanain, ja helmi helmeltä tarkasti niitä lasken rukousnauhassain.


"Joka helmi on rukoushetkinen ja sydämen polttoa lievittää, mutt´alta helmisen seppeleen yks´risti eteeni välkähtää."


"Oi siunatut, polttavat muistoni ilon niukan, kohtalon katkeran, joka helmeä suudellen, viimeksi myös ristiin huuleni kurkotan." (Rukousnauha s. 44-45)

10 kommenttia:

  1. Minua ärsyttää, kun naisten romaaneja arvostellaan viihteellisiksi ja epätodellisiksi. Kyllähän monet akkainromaanit ovatkin epätodellisia, mutta kaikkia ei voida yleistää. Esim. Enni Mustosella on monia historiallisia viihderomaaneja (mm. Järjen ja tunteen tarinoita -sarja), joissa kuvataan todella tarkasti todellisia tapahtumia tai todellisia henkilöitä. Ainakaan minä en ole valmis rinnastamaan näitä kirjoja "hömppäsarjaan", johon minusta kuuluvat pikemminkin jenkkihömppä (Danielle Steelit ja Nora Robertsit). Mitä taas eskapismiin tulee, eiköhän jokainen tarvitse välillä sellaisia kirjoja, joihin voi vain uppoutua ja unohtaa kaikki ikävät asiat.

    Tulipas vähän pitkä kommentti, mutta mua NIIN raivostuttaa naiskirjojen vähättelyja lokerointi, jonka mukaan kaikki on samaa hömppää.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Susa naisten romaanien vähättelystä ja lokeroinnista! Itse inhoan koko hömppä-sanaa! Kaari Utrion romaanithan ovat myös historiallisia ja hän on nostanut omalla työllään naisten romaanien arvostusta, vaikka käsitykset silti elävät... Eskapismia tarvitaan sukupuolesta riippumatta olkoon se sitten kirjan, saippuasarjan tai vaikkapa pelin muodossa!

    VastaaPoista
  3. Löysin ny vasta blogisi :), tulin Sallan lukupäiväkirjan kautta.

    Lotta- ja Anna-kirjat kuuluvat suuriin suosikkeiheni. Neiti Etsivät, Viisikot, Tiinat ym. on myös läpi kahlattu useampaan kertaan.

    Piti vain kysymäni oletko lukenut näitä ns. tuoreempia tyttökirjoja, itse pidän suuresti mm. Tuija Lehtisen, Mirkka/Masa-kirjoista, Laura-sarjasta, sekä uusimmasta tulokkaasta Rebekka -sarjasta. Itse juuri odottelen ensi viikolla ilmestyvää uutta Rebekka-kirjaa kuin kuuta nousevaa..

    Hieno sivusto kaiken kaikkiaan, pitääpä muistaa kirjakauppa osio, kun taas pääsen kesätöihin (opiskelija kun olen.). Lotta-kirjat houkuttivat suuresti.

    VastaaPoista
  4. Niin, unohtui myös äsken kysäistä oletkos lukenut Laura-kirjat (Laura Ingalls Wilder). Aivan mahtavia myöskin, näihin perustuu my7ös TV-sarja pieni talo preedialla.

    VastaaPoista
  5. Hei Jedevela ja kiva kun löysit blogini!

    Minulla on muutama Tuija Lehtisen kirja, mutta en ole vielä niitä lukenut. Tuohon Laura- ja Rebekka-sarjaan täytyy tutustua, hyvä kun annoit vinkin! Tänään myös kuulin minulle uudesta nuorten kirjailijasta Terhi Rannelasta, joka on kirjoittanut tyttökirjoja viime vuosina ja hänen tekstinsä vaikuttavat kiinnostavilta.
    Olen katsonut lapsena Pieni talo preeria-sarjaa ja se oli suosikkejani. Tuntuu jotenkin vaikealta lukea Laura Ingalls Wilderin kirjoja, kun on niin iskostunut mieliin nuo tv-hahmot... mutta ehkäpä jonain päivänä yritän.

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Kannattaa ehdottomasti tutustua Terhi Rannelan kirjoihin. Nuortenkirjoja (muita kuin fantasiakirjoja) ilmestyy vuosittain valitettavan vähän, mutta onneksi Terhi Rannela paikkaa osaltaan tätä puutetta. Erityisesti koulukiusaamisesta ja sen seurauksista kertova kirja "Taivaan tuuliin" on tutustumisen arvoinen!

    VastaaPoista
  7. Löysin vasta blogisi, mutta aion seurata jatkossakin. :) Nuo kirjat vaikuttavat tosi kiinnostavilta - itseasiassa olen yrittänyt katsella Selinkinon Désiréetä Fidasta, vanhojen kirjojen aarreaitasta, mutta en ole törmännyt siihen toistaiseksi. Mahtavaa löytää blogi, jossa käsitellään suunnilleen samanlaista kirjallisuutta kuin mitä minä olen käsitellyt/ aion käsitellä! En olekaan ainoa historiallisten romaanien ystävä.

    VastaaPoista
  8. Hei Barocco ja sinullahan on mielenkiintoinen blogi! Tuota Désirée-kirjaa löytyy antikvaari-verkkokaupasta: www.antikvaari.fi
    Olisi kiva lukea arviota kirjasta blogissasi!

    VastaaPoista