sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mirkka, Masa ja Tuija


Olen seurannut intensiivisesti viimeiset pari viikkoa Ahosten vilkkaiden tyttöjen elämää ja aikuiseksi kasvamista Tuija Lehtisen koukuttavassa Mirkka-sarjassa. Sarjan päähahmoja ovat Mirkka ja hänen pikkusiskonsa Masa. Muita hahmoja ovat heidän isosiskonsa Memma, perheen vanhemmat ja lukuisat ystävät sekä poikaystävät. Sarja sisältää kaiken kaikkiaan 10 kirjaa, joista ensimmäinen Mirkka ja riparikesä ilmestyi 1987 ja viimeisin Mirkka, Masa ja uudet tuulet 1996. Neljä ensimmäistä kirjaa keskittyy enemmän Mirkkaan, mutta viidennestä osasta lähtien poikatyttö Masa on yhä enemmän äänessä ja sarjan loppupää keskittyykin Masan vauhdikkaaseen elämään. Sarjan alkaessa Mirkka on melkein 16-vuotias ja Masa 10-vuotias. Heidän vaiheitaan seurataan kahdeksan vuoden ajan.

Ahosten perhe kissoineen ja koirineen asuu idyllisessä omakotitalossa Voikukkatiellä. Heillä ei ole omenapuita, mutta niitä löytyy sitäkin enemmän naapurista, omalaatuisen Sontikkamuorin (Sylvin) pihalta, jossa syksyisin riittää omenvarkaita. Eräänä kesäisenä päivänä naapuritädin pihakoivun oksalla istuskelee kukkopilliä soitteleva tuntematon poika ja sekös herättää ihmetystä Ahosten tytöissä. Juuso-poika tulee piankin tutuksi koko perheelle ja erittäin läheiseksi Mirkalle. Mirkan ympärillä pyörii toinenkin poika vähän vaarallisempi Sepe "susi", josta on aina mukava kiusoitella pojaksi pukeutunutta Maissi Katariinaa eli Masaa.


Heti ensimmäisestä kirjasta lähtien ihastuin sarjan tyttökirjamaiseen tunnelmaan, josta aistii jotain hyvin Seljamaista. Erityisesti tykästyin Masan hahmoon, jonka valloittava ja ristiriitainen persoona sai minut välillä harppomaan pari Mirkka-kirjaa yli. Palasin niihin myöhemmin kuitenkin takaisin. Masan metkut saavat hyvälle tuulelle ja hän huijaa poikaidentiteetillään milloin kavereitaan, poikabändiä tai aikuisia. Masa on sarjan alkupuolella hyvin maskuliininen siilitukallaan, lihaksikkaana, jääkiekkoa ja moottoripyöriä harrastavana. Hurjat tappelut ja kolhut kuuluvat Masan elämään. Villikkotyttö kapinoi naiseksi kasvamistaan ja perinteisiä sukupuolirooleja. Kiinnostavaa on Masan muutos ja kasvu tytöstä naiseksi ja maskuliinisuuden ja feminiinisyyden joustava vuorottelu tämän hahmossa. Maskuliinisuus silti säilyy jossain määrin Masan olemuksessa ja teknillinen korkeakoulu ja ilmasotakoulu lopussa ovat hyvin miehisiä ammatinvalintataratkaisuja. Masassa on ehdottomasti tyttökirjallisia esikuvia alkaen poikatyttö Josta, rohkeaan Annaan ja rämäpäiseen Tiinaan.

Kirjailija kuvaa hyvin elävästi ja humoristisesti tyttöjen ja nuorten maailmaa. Mukaan mahtuu ystävyyttä, ihastumisia, ja romantiikkaa, seikkailua ja matkustelua, perhejuhlia, turvallista yhdessäoloa ja tavallista nuorten arkea. Lehtisen käyttämä kieli on myös hyvin luontevaa ja sujuvaa. Mirkka- ja Masa-kirjat ovat suunnattu ahmimisikäisille tytöille ja yläkouluikäisille, mutta suosittelen tyttökirjasarjaa kaikille tytöille ja naisille, jotka rakastavat tyttökirjallisuutta. Tämä on sitä aitoa ja perinteistä, viatonta ja lohdullista, missä ei ole ikärajoja! En tiedä, onko Mirkka-sarja nykyajan tyttökirjallisuutta enää, koska ajankuva on jo vähän nostalgista 80-90-lukua. Mitäs muut ajattelette tästä? Ehdottomasti sarja on jatkumoa meidän tyttökirjallisuustraditioomme. Olen niin iloinen, että luin nämä kirjat, koska vaikka olinkin murkku, kun ensimmäiset kirjat ilmestyivät, niin tyttökirjavaiheesta olin kasvanut silloin jo ohi. Onneksi minulle tuli myöhemmin uusi kasvun vaihe!


Kävin tulevan kirjani tiimoilta kirjailija Tuija Lehtisen luona ja juttelimme hänen työhuoneessaan, josta valokuvat on otettu. Tuijan työtahti on hurja ja hän kirjoittaa 3-5 kirjaa vuodessa. Syksyllä 2012 ilmestyi hänen sadas kirjansa Tuhansien aamujen talo. 59-vuotias kirjailija kirjoittaa monipuolisesti aikuisille, nuorille, lapsille, tytöille ja pojille. Esikoisnuortenkirja Enkelinkuvia hiekassa ilmestyi 1986. Aikuisten nahkoista nuorten nahkoihin siirtyminen käy kirjailijalta sulavasti. Lehtisen suositut tyttökirjasarjat käynnistyivät aluksi Mirkka-sarjasta ja myöhemmin tulivat Laura- ja Rebekka-sarjat. Kirjailijan omat suosikit tyttöhahmoistaan ovat Mirkka ja Rebekka. Tuija on ollut kova tyttö lukemaan pienestä asti ja tyttökirjat ovat aina kuuluneet hänen elämäänsä. Kirjailija muuten omaa hienot tyttökirjakokoelmat! Aikuiset lapset ovat lentäneet jo pesästä, mutta kolme suloista koiraa asuttaa Tuijan kotia. Kirjoittaminen on Tuijalle ilo!

Luettu Mirkka-sarja:

Mirkka ja riparikesä. Helsinki: Otava, 1987 
Mirkka, lukiolainen. Helsinki: Otava, 1988 
Mirkka ja Amerikan reissu. Helsinki: Otava, 1989
Mirkka ja ratkaisujen kesä. Helsinki: Otava, 1990 
Mirkka ja Masan metkut. Helsinki: Otava, 1991 
Masan eläinhotelli. Helsinki: Otava, 1992 
Mirkka ja Masan yksityinen juttu. Helsinki: Otava, 1993 
Mirkka, Masa ja Miss USA. Helsinki: Otava, 1994 
Mirkka, Masa ja suuri rakkaus. Helsinki: Otava, 1995 
Mirkka, Masa ja uudet tuulet. Helsinki: Otava, 1996

Tuija Lehtisen kirjoista ovat kirjoittaneet äskettäin Salla ja laajasti Kirsi!

17 kommenttia:

  1. Oih, ihanaa lukea tästä aiheesta: Mirkka ja Masa ovat ikuisia ykkössuosikkejani! Luin sarjaa joskus 1990-luvun puolivälissä ja loppupuolella aivan ahmimalla ja monta kertaa alusta loppuun. Ahosten elämässä on jotain niin uskomattoman sympaattista, että se toi piristystä oman murrosiän kuohunnan keskelle. Sarjan päättyminen oli itselleni surullista, mutta onneksi se loppui onnellisesti ja loppu jäi muutenkin riittävän avoimeksi ja hyväntuuliseksi.

    Lauratkin on luettuna, niistä en aivan yhtä paljon pitänyt, joskin tosi paljon joka tapauksessa. Tuo Rebekka-sarja on sen sijaan minulle ihan vieras, kiva siis, että sain tästä muistutuksen: pitää ehdottomasti lainata niitä kirjastosta luettavaksi! Voin niin nähdä itseni lukemassa Lehtisen mainioita kirjoja vaikkapa ensi kesänä lomaillessani.

    Ihana paneutunut teksti kaikin puolin. Ja oih, olet päässyt tapaamaan Lehtisen. Minulla on hänelle sanottavana suuri kiitos varhaisteini-iän lukuharrastuksen ylläpidosta ja sen kasvamisesta suurempiin mittakaavoihin myöhemmin.

    Odotan innolla kirjaasi, Sara!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Suketus ja ihanaa kuulla lukumuistoistasi ja kirjojen merkityksestä omassa nuoruudessasi ja myöhemminkin! :) Lauraan olen vähän tutustunut ja Rebekkaan aion ilman muuta.

    VastaaPoista
  3. Tuija Lehtinen kuuluu niihin harvoihin, jonka kirjat ostan heti uutena en malta odottaa. Viimeisintä Rebekkaa kävin varmaan viikon verran melkeimpä päivittäin katselemassa paikallisessa suomalaisessa ennen kuin saivat sen sinne.
    Itseltäni löytyy Mirkka-sarja kokonaisena, kiitos Tuija L. jolta sain ostetaa puuttuvat osat :) saimpa ne vielä signeerauksella. Yksiä kirjahyllyni aarteita. Löytyy kyllä aika paljon muutakin Lehtisen tuotantoa hyllystä, kaikki ne olisi tarkoitus metsästää. Luettuna ne onkin lähes kaikki, Otavan sivuilta löysin kolme kirjaa, joita en ole lukenut. Voisikin tutkailla josko ne löytyisivät kirjastosta.
    Itse ihailen suuresti Lehtisen huumoria ja sitä etteivät tytöt/naiset ole mitää avuttomia. Lisäksi hän ei ole jämähtänyt yhteen ja samaan muottiin vaan uskaltaa kokeilla erilaisiakin aiheita mm. Mopo, www.liisanblogi.net etc.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipas kirjoitusvirheitä taas, sen siitä saa kun innostuu liikaa..

      Poista
    2. Mirkka-fani täälläkin. Satuin yhdellä kirjastovierailulla harmittelemaan Tuijalle että Mirkkoja ei enää saa mistään divareista tai kirjakaupoista, niin lupasi että häneltä saisin niitä, vaan enhän minä kehdannut... :D Vaan on kyllä muutaman kerran harmittanut kun olen yrittänyt joitakin puuttuvia osia etsiä netistä. Ihanaa että Tuija on halunnut faneille kirjoja myydä, muutenhan nuo aarteet saattaisivat jäädä tulevilta faneilta löytymättä kun ei niitä kirjastoihinkaan saada enää uusia. :( Lisäpainoksia saisi kyllä tulla!

      Poista
    3. Katinka, todella upeat kirjakokoelmat olet saanut kerättyä ja ne ovat varsinaisia aarteita! Tuo Liisanblogi-kirjakin on lukulistallani ja siitähän Tuija sai toisen Topelius-palkintonsa. :)

      Poista
    4. Mervi olet ihan oikeassa Mirkka-sarjasta pitäisikin ottaa taas uusia painoksia, koska kirjat ovat niin kysyttyjä edelleen! 2000-luvun alkupuolella sarjasta ilmestyi näitä yhteisnidepainoksia, jotka sisälsivät aina kaksi Mirkka ja Masa kirjaa. Niitäkään ei näy liikkuvan juuri enää missään, mutta onneksi vielä kirjastosta voi lainata. :)

      Poista
  4. Tuija Lehtisen nuortenkirjat olivat todella kovassa kulutuksessa, kun olin ala-asteikäinen. En osaa sanoa siitä, miten Mirkka-sarja sopii nykyajan nuorille, sillä lukemisesta on niin kauan, että en mitenkään saa päähäni, millaista ajankuvausta kirjoissa on. Joitakin Lehtisen aikuistenkirjojakin myönnän lukeneeni, mutta vaikka ne ihan viihdyttäviä olivat, en niistä niin suuresti innostunut kuin Lehtisen nuorille suunnatuista kirjoista. Niistä suosikkini oli Sara-sarja, jonka neljäs osa pitäisi ehkä lukea. Samalla voisi lukea koko sarjan, jotta tapahtumat muistuisivat mieleen. Samalla näkisi myös, muistuuko mieleen, miksi Sara-kirjat niin suuresti kiinnostivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annami, Mirkka-sarja toi mieleeni juuri oman nuoruuteni siellä 80- ja 90-luvun vaihteessa, mutta ehdottomasti kirjat ovat nuorten elämää hyvin kuvaavia tässäkin ajassa! Sara-kirjat taas kiehtovat minua jo nimensäkin puolesta, mutta ensin minulla on lukulistallani yhdet toiset Sara-kirjat...

      Poista
  5. Nämä kunnolla kirjoitetut kirjasarjat ovat mukavia, jos ne tavoittavat oikean kohdeyleisön, kuin ilmeisesti nämä tekevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, näin on! Ja Tuijallahan on myös pojille suunnattuja nuortenkirjoja, joista olisi kiva kuulla miehen näkökulmasta. :)

      Poista
  6. Oi, minä rakastin Tuija Lehtisen kirjoja! Mirkka-kirjat olivat suosikkejani. Masat jäivät lukematta, koska niiden ilmestyessä olin jo sitten "liian iso" vissiinkin. Pitäisikin ottaa jossain vaiheessa uusintakierros Lehtisen kirjojen parissa. :)

    Kiitos tästä, Sara!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tintti, koskaan ei ole liian myöhäistä ja olisipa mukavaa lukea, mitäs tuumaat Masasta! :)

      Poista
  7. Oi minkä nostalgiaryöpyn ihana postauksesi sai aikaan, kiitos :) Ahmin aikoinaan tuota Mirkka -sarjaa ja tekisipä mieleni ottaa sarja uusintalukukierrokselle!

    VastaaPoista
  8. Kiva kuulla! :) Mirkat ja Masat sopisivatkin hyvin kesälukemiseksi kesäisen tunnelmansa vuoksi!

    VastaaPoista
  9. Oli pakko aloittaa taas tämän postauksen ansiosta Mirkka-sarjan lukeminen alusta. Kolme luin nyt putkeen ennen kuin maltoin muuta kirjaa ottaa käsiin.
    Tuli elävästi mieleen kun luin Mirkka ja Riparikesää mökin parvella ja oli pakko käydä tekemässä itselle voikukkaseppele kun kirjassa oli se kohtaus. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten ihanaa Mervi ja ehkäpä sinun pitää tehdä nyt uusi kesäseppele! :)

      Poista