Sivut

perjantai 19. syyskuuta 2014

Sisko Latvus: Kaksi sateenkaarta


Kaksi Sateenkaarta (WSOY, 2014) on erittäin ajankohtainen nuortenkirja sijoittuen lähihistoriaan Neuvostoliiton hajoamisen ja Viron itsenäistymisen aikaan. 15-vuotias Inna asuu perheineen keskellä kuohuvaa Leningradia (nyk. Pietari), kun vallankaappaus tai sen yritys tapahtuu Moskovassa. Inna matkustaa jännittyneessä ilmapiirissä isovanhempiensa luokse Viroon ja maa julistautuu samaan aikaan itsenäiseksi. Innan koko sisäinen maailma on murroksessa, koska kaikki, mihin hän on uskonut ja mitä hänelle on opetettu, osoittautuu valheeksi tai jonkun toisen totuudeksi. Vaikka vanhemmat ja isovanhemmat ovatkin innoissaan uudesta vapaudesta, niin Inna ei ole täysin vakuuttunut ja kyseenalaistaa asioita. Suomalaissukuisen Innan elämä mullistuu täysin, kun vanhemmat päättävätkin lähteä Suomeen paluumuuttajina.

Latvus kuvaa hyvin ja asiantuntevasti 1990-luvun venäläisnuorten elämää ja kulttuurisen identiteetin problematiikkaa. Inna on kansalliselta identiteetiltään venäläinen ja haluaa asua kotimaassaan. Hän ei osaa suomen kieltä lainkaan ja sopeutuminen on vaikeaa vieraan ja vauraan maan oloihin. Ikävää ja kaipuuta lisää vielä kotimaahan jäänyt poikaystävä Daniel, joka kipuilee omien identiteettiongelmiensa kanssa. Sisko Latvus kertoo jälkisanoissa, että kirjaan on heijastunut hänen oman perheensä vaiheita. Kaksi sateenkaarta jatkaa saman suvun vaiheita, josta kertoi aikaisemmin Latvuksen edellinen nuortenromaani Kaukana omalta maalta (2011). Inkerinsuomalainen, nälkää ja Stalinin vainoja kärsinyt Paavo-poika on nyt varttunyt kypsään ikään ja Innan vaariksi. Olen kirjoittanut teoksesta aikaisemmin täällä. Kirjat eivät ole kuitenkaan suoraa jatkoa toisilleen vaan erillisiä tarinoita.

Kaksi sateenkaarta on tyypillisesti herkän nuoren tytön kehityskertomus, johon kuuluu kapinointia ja aikuisten vallan vastustusta. Toisaalta olisi ollut kiinnostavaa, jos loppuratkaisu ei olisi mennyt aina niin sovinnaisen kaavan tapaan vaan Innan oma ratkaisu olisi voittanut. Odotan jatkoa Innan tarinalle, ja toivottavasti Latvus innostuu kirjoittamaan lisää suvun vaiheista. Kaksi sateenkaarta on ehdottomasti tyttöjen kirja, jota kuvastaa romanttinen ja pinkin värinen kansikuvakin. Kirja sopii myös hyvin historiasta kiinnostuneille aikuisille.

2 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä! Tämän haluan lukea, tuo aika kiinnostaa!

    VastaaPoista
  2. Hyvä homma! Jään odottelemaan postaustasi...:)

    VastaaPoista