lauantai 24. lokakuuta 2015

Kapinaa ja kaipuuta - Helsingin Kirjamessuilla

Torstai-messupäivä
Helsingin kirjamessuille suunnistin torstaina hyvin jännittyneessä tilassa. Esiinnyin ensimmäistä kertaa messuilla ja Avaimen kustannustoimittaja Katja Jalkanen haastatteli minua uudesta kirjastani. Ihanaa, kun paikalle tuli kuuntelemaan tyttökirjallisuuden ystäviä ja haastattelun jälkeen pääsin kirjoittamaan omistuskirjoituksia! Ystäväni Helin kanssa piipahdimme nyt jo rentoutuneena viini- ja ruokamessujen puolella ja sitten törmäsimmekin Sofi Oksaseen. Tyttökirjataajuudella edelleen virittyneenä puhuin Sofille Kadrin päiväkirjasta- Viron suosituimmasta tyttökirjasta.
Perjantai-messupäivä
Perjantaina menin kaksospoikieni kanssa messuille, mutta meillä oli hieman eri ohjelmat. Kävin kuuntelemassa Anni Polvan syntymästä 100 vuotta! Kirjailijasta ja hänen kirjoistaan keskustelivat Anni Polvan entinen kustannustoimittaja Anneli Kivelä, hänen pikkuserkkunsa Anneli Mäkelä-Alitalo sekä kirjallisuudentutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen. Keskustelu oli oikein eläväistä ja antoisaa ja sain sellaista tietoa Tiinasta, jota minun vielä täytyy selvittää...

Lisäksi näin Nopolan kirjailijasiskokset ja Risto Räppääjän. Risto haastatteli Sinikkaa ja Tiina oikein sutjakkaasti. Kävin kuuntelemassa myös mielenkiintoista Anna Kortelaisen tekemää haastattelua Riitta Mäkisen ja ja Elise Garritzenin toimittamasta Naisten Aika-kirjasta. Tietysti minun piti hankkia kirja myös itselleni varhaisista suomalaisista oppineista naisista.

Kuten muistanette naistoimintasankari Modesty Blaise on yksi suosikkisarjakuvistani ja kävin kuuntelemassa sarjakuvaneuvos Asko Astalan haastattelua Modesty Blaisen monista miehistä...
Lauantai-messupäivä
Lauantaina suunnistin kirjamessuille varhain aamulla ja osallistuin Suomen tietokirjailijoiden Uudenmaan aluetilaisuuteen. Keskustelemassa olivat mm. FILI:n johtaja Leena Majander-Reenpää, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen ja Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis. Tilaisuus oli myös antoisa ja sain paljon uutta tietoa, kuten esimerkiksi suomalaiset miehet lukevat toiseksi eniten maailmassa Viron jälkeen. Tällaisia uutisia pitäisi myös korostaa, kun aina vähän negatiivisesti puhumme poikien lukemisesta!

Launtai-päivän päätteeksi, kun olin jo lähdössä ulkotakki päällä, törmäsin Sitruuna Kustannuksesta tuttuun ihmiseen ja hän alkoi vinkkaamaan minulle norjalaisen JØrn Lier Horstin uudesta nuortendekkarista. Siinä kun juttelimme itse kirjailija (ks.kuva yllä) ilmestyi paikalle ja juttelimme tietenkin poikien lukemisesta hih! Salamanterin arvoitus lähti mukaani ja olen aivan innoissani tästä kirjavinkistä.

Kirjabloggaajia
Kirjamessut ovat siitä niin mukavat, kun on ihania uusien ihmisten kohtaamisia ja vanhojen tuttujen tapaamisia! Tietysti kysytte, no missä ne tyttökirjahankinnat oikein ovat? Kyllä! Tyttökirjalöytöjä tuli taas tehtyä antikvariaattiselta puolelta. Niistä sitten juttua toinen kerta! Tuli hieman kaihoisa olo, kun kirjamessut ovat tältä erää ohi minun kohdaltani...mutta onneksi ne ovat taas ensi vuonna.

maanantai 12. lokakuuta 2015

Satu Mattila-Laine: Parantola


Parantola (Karisto, 2015) on tämän syksyn raikkaita kotimaisia nuortenkirjauutuuksia. Romaani on kirjastonhoitajana toimivan Satu Mattila-Laineen esikoisteos. Kirjan päähenkilö on epilepsiaa sairastava 15-vuotias Elisa, joka aikamatkustaa epileptisen kohtauksensa aikana nykyajasta 1930-luvulle. Elisa herää menneen ajan parantolassa, jossa hoidetaan siihen aikaan kutsuttuja, kaatuvatautisia potilaita. Elisa tutustuu parantolan hoidokkiin Annaan, joka avustaa parantolan töissä muiden potilaiden tapaan. Hoitomenetelminä käytetään mm. suolatonta kasvisruokavaliota, joka ei kiihdytä potilaan mieltä, bromkali-lääkettä ja ajoittain myös eristystä. Parantolassa valtaa pitää lääkäri Groman, joka päättää potilaiden kotouttamisesta. Hän haluaa steriloida naispotilaat laitoksessa ennen heidän kotiin pääsyä.

Kirjassa kerrotaan uskomuksista ja ennakkoluuloista, mitä sairauteen (kaatumatautiin) liitettiin ennen. Elisa ja Anna ovat vaarassa lisääntymiskykyisinä naisina ja mahdollisina äiteinä. Heillä ei ole valtaa omaan ruumiiseensa. Kirja sattui sopivaa saumaan, jolloin olin juuri lukenut Jutta Ahlbeckin pakkosterilisaatiota käsittelevää artikkelia. Suomen ensimmäinen sterilisaatiolaki vuonna 1935 antoi kunnille ja valtioille mahdollisuuden poistaa suvunjatkamiskyky mielenvikaisilta, vajaamielisiksi katsotuilta, potentiaalisilta rikollisilta ja lisäksi myös epileptikoilta. Moni naisista pakkosteriloitiin Suomessa ilman heidän omaa suostumustaan lain tultua voimaan.

Parantola kuvaa myös Elisan häpeän tunteita omasta sairaudestaan. Elisa haluaa takaisin omaan aikaansa ja vanhempiensa luokse. Kotona odottaa myös Elisan ihastuksen kohde Santtu. Nuortenromaanille tyypillisesti Elisalle käy hyvin ja hän vapautuu kokemuksiensa myötä. Kirja on kiinnostava tematiikaltaan ja rohkea avaus nuorten krooniseen sairastamiseen. Olen aikaisemmin lukenut Maria Aution Varjopuutarhan, joka käsitteli nuoren tytön autismia. Mitä muita nuortenromaaneja teille tulee mieleen nuoren sairastamisen aihepiiristä (muita kuin syömishäiriöitä käsitteleviä)?

Olisin toivonut Mattila-Laineen romaanin olevan sivumäärältään vielä pidempi, sillä menneestä parantolan arjesta ja elämästä olisin lukenut enemmänkin ja tarina jäi hieman ohueksi.

Parantolaa on luettu myös Ullan ja Yöpöydän kirjat -blogeissa.