Sivut

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Kuka on mielestänne vaikuttavin ruotsalainen tyttökirjahahmo? (Arvonta)

Viime vuonna kyselin teiltä vaikuttavinta suomalaista tyttökirjahahmoa. Anni Polvan Tiina valittiin äänestyksessä ylivoimaisesti ykköseksi. Nyt minua kiinnostaa tietää naapurimaamme suosikkinne. Ruotsalaisia tyttökirjoja tai -sarjoja on käännetty runsaasti suomeksi ja olen valinnut suomennetuista tyttökirjoista äänestykseen muutaman ehdokkaan. Nämä tyttökirjahahmot edustavat vähän vanhempaa ruotsalaista tyttökirjallisuutta. Toki voitte ehdottaa jotain uudempaa sankaritarta tai sellaista tyttökirjahahmoa, jota ei ole edes käännetty suomeksi.


1. Martha Sandvall-Bergsröm: Gulla. Kirjailijan tuotannosta tunnetuin on Gulla-sarja, jota on käännetty usealle kielelle. Gulla on orpotyttö, joka joutuu raskaaseen työhön pienestä tytöstä asti. Gullan mukana seurataan torpparien ja palkollisten ankaraa elämää 1900-luvun alun Ruotsissa. Gulla kasvaa sarjan aikana nuoreksi naiseksi. Vaikka Gullan tarina on Tuhkimo-tarina ryysyistä rikkauksiin, niin Gulla on aito sankaritar, joka haluaa parantaa maailmaa köyhyydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Gulla-sarja sisältää kaksitoista osaa. Gullasta voitte lisää lukea täältä.

2. Gunborg Wildh: Karoliina. Karoliina on myös orpotyttö, joka muuttaa isoisänsä luokse asumaan köyhiin olosuhteisiin. Karoliina tekee työtä tullakseen toimeen ja isoisä häviää välillä juomareissuille. Myös Karoliinan olosuhteet paranevat perinnön kautta. Rohkean Karoliinan elämää ja seikkailuja seurataan 1800-luvun lopun Tukholmassa. Karoliina-kirjoja on suomennettu vain viisi, mutta sarjassa on ilmestynyt yhteensä kymmenen kirjaa. Karoliinan myöhemmistä vaiheista en tiedä enempää, mutta tietääkö joku?
3. Merri Vik (Ester Ringnér-Lundgren): Lotta. Marie-Sofie Charlotta Månsonin hauskoja kommelluksia ja seikkailuja voi seurata peräti 47 kirjan verran. Lotta kasvaa kirjojen mukana koulutytöstä aikuiseksi naiseksi, joka avioituu nuoruuden ihastuksensa ja vihastuksensa kanssa. Lotta opiskelee yliopistossa ja kirjoittaa kirjankin. Lotta on iloinen ja huoleton, huvittavakin sankaritar, joka on aina valmis auttamaan muita, vaikka välillä töpeksiikin. Lotasta voitte lukea lisää täältä.


4. Astrid Lindgren: Kati. Lindgrenin kuuluisin tyttösankari Peppi Pitkätossu voittaisi tämän kisan varmasti mennen tullen, mutta nyt Peppi ei ole ehdokkaana vaan Kati. Kati-tyttökirjat ilmestyivät Ruotsissa 50-luvulla ja ensimmäinen Kati Amerikassa suomennetiin myös silloin. Kaksi muuta osaa suomennettiin vasta 2000-luvulla. Kati on jo parikymppinen nuori nainen. Tämä pirteä ja hauska sankaritar matkustelee ja seikkailee ympäri maailmaa. Katista voitte lukea lisää täältä.


5. Maria Gripe: Berta vai Carolin? Gripen Varjo-sarjaa ei varsinaisesti ole luokiteltu tyttökirjoiksi, mutta paukutellaan nyt genre-rajoja sitten. Kirjojen nuoret sankarittaret ovat sisarukset Berta ja Carolin. Olen lukenut nyt sarjan kaksi ensimmäistä osaa, ja Berta on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Hän on mielestäni hyvin vahva ja varhaiskypsä persoona, vaikka jääkin Carolinin varjoon. Carolinista en osaa vielä muodostaa mielipidettä. Postailen pian kirjoista lisää.


6. Lisa Eurén-Berner: Villivarsa. Villivarsa-sarjan ensimmäiset osat ilmestyivät 30-luvulla ja silloin kolme ensimmäistä osaa myös suomennettiin. Ruotsissa sarja tunnetaan Fröken Sprakfåle nimellä ja siihen on kirjoitettu runsaasti jatkoa. Villivarsa eli Marja-Liisa on ehkäpä Lotan ja Katin edeltäjä. Marja-Liisa ryhtyy pitämään päiväkirjaa ja jokainen niistä julkaistaan kirjana. Rohkea ja reipas Villivarsa kertoo hauskoista seikkailuistaan ja kommelluksistaan. Kirjan henkilöt ja ympäristö on sijoitettu Suomeen, mikä on hassua, kun tapahtumapaikkana on Ruotsi alkuperäisessä tekstissä. Onko Villivarsa-sarja jollekin tuttu?


7. Anna-Lisa Almqvist: Annika. Heppatyttökirjojen sankaritarta edustaa Annika. Joku voi ehdottaa myös ruotsalaista Lisbeht Pahnken Britta-tyttöä. Annika-kirjoja on ilmestynyt 15 ja niistä on suomennettu melkein kaikki. Uusintapainoksia kirjoista on otettu 90-luvulla. Annikan vaiheita voi seurata ratsastusuran alkuvaiheista huippukilparatsastajaksi. Annikalle tärkeä on Turk-hevonen. Annika-kirjojen lukemisestani on aikaa, mutta jotain Annikan hahmossa vetosi.


Kuka on mielestänne vaikuttavin ruotsalainen tyttökirjahahmo? Perusteluja myös!


Arvon äänestyksen osallistujien kesken kirjapalkintoja. Äänestykseen voi osallistua ilman, että osallistuu arvontaan! Yhden arvan saa vastaamalla kyselyyni. Kaksi arpaa saa osallistumalla kyselyyn ja rekisteröitymällä lukijakseni tai on jo vakilukijani. Kolme arpaa saa näiden lisäksi mainostamalla kyselyäni blogissaan tms.


Ensimmäinen palkinto on kirjapaketti:

Anni Polva: Tiina ja kaverit. Yhteisnide teoksista Tiinan uusi ystävä, Tiinaa ei ymmärretä ja Tiina ja vieras poika. (Karisto, 2009)

Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär (WSOY, 2001) tai vaihtoehtoisesti Bröderna Lejonhjärta (Rabén & Sjögren, 2007) Kummassakin Ilon Wiklandin kuvitus

Jenny Jägerfeld: Oli kerran äiti joka katosi (Karisto, 2011)

Maria Gripe: Se "oikea" Elvis (Tammi, 1976), Kuvitus Harald Gripe.

Merri Vik: Vaara vaanii Lotta (Karisto, 1996)

Susanna Alakoski: Sikalat (Schildts, 2007)

Karna Nyström: 100 böcker att läsa innan man blir vuxen (BTJ, 2010)


Toinen palkinto:

Maria Gripe: Salaisuus varjossa (Tammi, 1985)


Kolmas palkinto:

Elsa Beskow: Around the Year. A Picture book by Elsa Beskow (Floris Books, 2007)


Äänestysaikaa on 21.4. keskiyöhön asti!

38 kommenttia:

  1. Ehdottomasti Merri Vikin Lotta, jota jossain vaiheessa lapsuutta ja nuoruutta luin ahmimalla. Onneksi kirjoja tosiaan oli paljon.

    En tällä kertaa osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti Merri Vikin Lotta. Äitini oli säästänyt kaikki Lotat nuoruudestaan ja minä sitten lapsuudessa luin koko sarjan useamman kerran. Myös Gulla-kirjoja, sekä Annika-sarjaa luin, mutta kyllä Lotta oli paras.

    Osallistun arvontaan kahdella lipukkeella :).

    VastaaPoista
  3. Äänestän Annikaa! Kaunis, ihana tyttö ja elää heppamaailmassa - nämä luettiin moneen kertaan.

    Ja kaksi lipuketta :)

    VastaaPoista
  4. Minä en pidä Pepistä enkä äänestänyt Tiinaa...

    Minun täytyy nyt miettiä, sillä en millään muista yhtään kiinnostavaa ruotsalaista tyttökirjahamoa, joka ei olisi tehdyn ylipirteä.

    No, Lindgrenin luoma Malin.

    Mukana kahdella.

    VastaaPoista
  5. Ja toinen ehdokas on Sinttu -kirjojen Elina. Tyttö, johon ponit ovat vaikuttaneet syvästi ja jolla on luonteessaan tunnistettavia piirteitä oikeasta elämästä.

    VastaaPoista
  6. Lotta! Muita noista mainitsemistasi en itse asiassa ole edes lukenut, mutta vaikka olisinkin, uskoisin "äänestäväni" hauskaa ja herttaista vaikkakin hyvin toheloa Lottaa. Kati-kirjoja lukemattomana mutta Astrid Lindgrenin tuntien veikkaisin kyllä, että niissäkin seikkailee huumorintajuinen ja lämminsydäminen sankaritar. Lindgrenin nuortenkirjoista myös Riitta-Maija keventää sydäntään on raikas, hyväntuulinen tyttökirja.

    En osallistu tällä kertaa arvontaan, kun voitin viimeksi. :) (Ei sillä, että minulla olisi yleensä niin hyvä arpaonni, että tällaisia varotoimenpiteitä tarvitaan, heh heh.) Tyttökirjoja pian blogissakin!

    VastaaPoista
  7. Berta Berta Berta!!! Eiväthän nuo Maria Gripen kirjat varsinaisia tyttökirjoja tosiaan ole, mutta lähellä kuitenkin. Muita tässä mainittuja kirjoja en ole itse asiassa lukenutkaan.

    Kurkkasin tätä kyselyä jo yöllä, ennen kuin kukaan oli vastannut, ja ajattelin jo silloin, että Lotta vie voiton... Itse en ole Lottia lukenut, mutta moni on, ja Suomi-ääänestyksessäkin moniosaisen sarjan vilkas sankaritar (Tiina) voitti.

    Kolmella mukana arvonnassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne perustelut :). Berta on moniulotteinen henkilöhahmo, ei millään lailla toista mitään tyttöstereotypioita, on älykäs, herkkä ja syvästi tunteva... <3

      Poista
  8. Lottapa tietenkin :)

    Kahdella mukana.

    VastaaPoista
  9. Jos tässä voi äänestää Peppiä, niin minä äänestän häntä. Peppi on kaikkein rakkain minulle, ja olisin niin halunnut olla kuin Peppi. Toki löydän vieläkin itsestäni samankaltaisia piirteitä.

    Hyvin paljon tuossa on minulle tuntemattomia. En ole pienenä välittänyt tyttökirjoista, paitsi heppatyttöjen kommelluksia olen toki ahminut. En kyllä yhtään muista, olisinko Annikaa lukenut..

    Kahdella mukana!

    VastaaPoista
  10. Gulla-kirjoista minulla on hämärä muistikuva lapsuusajoilta, olen niitä kyllä lukenut, ja houkuttaisi lukea jossain vaiheessa uudelleen. Kati-kirjat ovat odottamassa niihin tutustumista.

    Mutta ikisuosikkini on ilman muuta Lotta, hänelle menee ääneni. Pidän edelleenkin kirjojen tyylistä kovasti, ja olen nyt (kypsällä aikuisiällä :-) lukenut niitä uudelleen. Lotta-kirjojen tyyli vaikutti ala-asteella jopa ainekirjoituksiini... :-)

    (Lähden kolmella arvalla mukaan.)

    VastaaPoista
  11. Äh, täytyy korjailla omia höpinöitäni yllä. Olenhan minä lukenut Maria Gripeä, ja pidin kovasti! Kirjojen hahmot eivät kyllä ole jääneet minulle kovinkaan vahvasti mieleen, pikemminkin niiden arvoituksellinen tunnelma.

    VastaaPoista
  12. Koska Peppi ei ymmärrettävästi ja hyvästä syystä ole ehdokkaana, niin oma suosikkini on ehdottomasti Gulla. En varmaankaan lukenut kaikkia Gulla-kirjoja, mutta ne jotka luin, luin otolliseen aikaan. Samaistuin Gullaan, koin kirjat niin elävinä. Gulla-kirjat ovat myös sellaisia, joiden uudelleen lukemista olen jo kauan suunnitellut.

    Itse en koskaan ihastunut Lottaan. Podin siitä miltei huonoa omatuntoa: kaikki (!) rakastivat Polvan Tiinaa ja Vikin Lottaa, mutta minä luin niitä vain sosiaalisen paineen vuoksi. :)

    (Oma suosikkini muuten olisi ehkä Lindgrenin Marikki. Hänessä on tyttökirjaklassikkoainesta, mutta kuitenkin ehkä hieman pienemmille - 1-3-luokkalaisille tytöille - lukijoille. Oi, jos Lindgren olisi vain kirjoittanut Marikista sarjan! No, onneksi ei, mutta Marikissa olisi voinut olla ainesta, sanoo vanha fani. :))

    VastaaPoista
  13. Lotta, Lotta, Lotta!!!! Lotta.

    Ai niin perustellakin piti. Lotta oli teininä mainiota vertaistukea, koska hänellä arki usein sakkasi jollain hassulla tavalla - mutta hän selvisi kumminkin mokailuista huolimatta. Ja hauskoilla kirjoilla on meikäläiselle aina pienoinen etulyöntiasema..

    Kahdella mukana, totta kai. :-)

    VastaaPoista
  14. Lotta oli ehdoton suosikkini, ja minulla on yhä koko sarja. Sarjan kommellukset ja tohelointi vetosivat silloin. Olen myös myöhemmin lukenut joitain kirjoja ja sopivat hyvin kesälomalukemiseksi.

    Gulla kirjat olen lukenut ja se on heti toinen suosikkin näistä ruotsalaisista tyttökirjasankareista.

    En osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
  15. Kiitokset kaikille ihanista vastauksistanne! Merri Vikin Lotta näyttää tällä hetkellä johtavan ylivoimaisesti, mutta odotellaan vielä nouseeko joku muista tyttökirjasankareista haastamaan...

    VastaaPoista
  16. Lottapa tietenkin! 80-luvun alussa sain ekat lottakirjani, ja sen seurauksena mulla on Lotta-niminen tytär ja hyllyssä paljon lottakirjoja!
    Osallistun kahdella arvalla :)

    VastaaPoista
  17. Tietenkin Villivarsa, kun siinä on Martta Wendelinin kansikuva. :))
    Gullasta pidin myös.

    VastaaPoista
  18. Gulla, ehdottomasti. On jäänyt ikuisesti mieleen kohtaus, jossa kartanossa huomataan Gullan olevan saman näköinen kuin kuolleestä äidistään tehty taulu.

    VastaaPoista
  19. Mä äänestän Gullaa! Ainakin Kati, Lotta ja Gripen sankarittaret on niin ärsyttäviä, etten mä niitä voi äänestää.... Gulla on kiltti, kunnollinen, vahva ja selviytyjä. Samoja ominaisuuksia on Ronja Ryövärintyttärellä, joka voisi vaikka sitten olla mun toinen suosikki. Kumpikaan ei ole ihan tavallinen tyttökirjasankaritar.

    VastaaPoista
  20. En ole muita lukenut, mutta Lotta toimii loistavana kesälomalukemisena ja päivänpiristyksenä :)

    VastaaPoista
  21. Kaikki hyviä esimerkkejä, vaikka vasta aikuisena niitä lukenut, alkuperäiskielellä. Gripen kirja mainitaan mones paikas. Lotta-kirjat suosittuja.

    Sara, hyvän löydön teit. Paheellinen elokuu ja Pakanallinen paikka on myös käännetty, Pentti Saarikoski. Minusta se Country Girls Trilogy on kiva. Mother Ireland on kuvallinen elämänkerta ja Saints and Sinners uusin, hän sai hiljattain palkinnon siitä.

    VastaaPoista
  22. Näistä minulle ovat tuttuja Maria Gripe, Gulla-sarja ja Lotta-kirjat. Gripe jäi minulle lapsena vieraaksi: kirjat tuntuivat oudoilta ja sekavilta. Gulla oli minusta ärsyttävän täydellinen, enkä muutenkaan innostunut Gulla-kirjoista juurikaan.

    Lotta-kirjoista sen sijaan pidin, vaikkeivat ne ihan suurimpien tyttökirjasuosikkien joukkoon päässeetkään. Luin kuitenkin Lottia innolla ja muistan vieläkin monia kohatuksia kirjoista, vaikken ole niihin lapsuuden jälkeen palannut. En muistaakseni erityisemmin samaistunut Lottaan, mutta kirjat olivat hauskoja ja viihdyttäviä. Ja kansikuvat olivat tietysti aivan mahtavia! Lotta saa siis minunkin ääneni.

    Marikki ei tosiaan ole ihan tyttökirjahahmo, mutta Marikki jos kuka on minulle rakas kirjallisuuden hahmo. Marikille siis vähintään kunniamaininta :)

    En tällä kertaa osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
  23. Ehdottomasti Gulla, vaikka ei Lotta ja Annikakaan kauaksi jälkeen jää. Gulla-sarjassa oli seikkailua ja romantiikkaa ja jännitystä. Todella kiehtova sarja.
    Olen kerännyt kaikki kolme kirjasarjaa, Lotta-kirjoista taitaa tosin puuttua muutama häntäpään kirja ja yksi alkupään kirja... Lotta oli ruotsalaisversio Tiina-kirjoille. Annikat taas tuli ensin tutuksi Hevoshullu-lehden sarjakuvina. Kaikki ovat omalla tavallaan vaikuttavia, silti Gulla on vaikuttavuudessaan yli muiden, vaikuttihan hän omalla elämällään kaikenlaista hyvää ympäristössään.

    En ota osaa arvontaan. :)

    VastaaPoista
  24. Hei ja kivaa, kun on tullut lisää vastauksia! Kiitokset! Gulla nousee hieman haastamaan Lottaa...

    p.s. Kiitos Hannele! Täytyy tutustua pian tähän löytööni!

    VastaaPoista
  25. Onpa siinä monta hyvää ja lisääkin olisi. Gullaa taidan äänestää. Hurjia kirjoja, harmi, ettei niitä oikein löydä luettavaksi enää. Kuriositeettina voisin mainita että kiinnostukseni kasvissyöntiin on varmasti ainakin osaksi Gullan ansiota.

    VastaaPoista
  26. Lotta oli suosikkihahmojani lapsena ja näyttäs, että tyttöki lukee ahmien Lotta-kirjoja, joten annan ääneni Lotalle :D

    VastaaPoista
  27. Annan ääneni Lotalle, koska hän on näistä sankareista se johon itse olen eniten samaistunut ihan niinkuin tyttökirjoja lukiessa tarkoitus vähän ehkä onkin. Gullan maailma oli minulle liian kaukainen, vaikka nekin kirjat tuli kyllä kaikki luettua.
    Osallistun arvontaan kahdella, vakilukijana myös.

    VastaaPoista
  28. Minun ääneni puolestaan menee Gullalle. Tämä kirjasarja kuuluu siihen kategoriaan, joita en ole enää aikuisena tohtinut lukea uudelleen, ettei se mielikuva mikä kirjan maailmasta on muodostunut, kärsisi. Toki nyt myöhemmällä iällä aika lailla historiaan perehtyneenä olisi ehkä mukava tarkistuslukea, että mitenkähän onnistuneesti historiallinen konteksti tulee kirjoista esille.

    VastaaPoista
  29. Yhdellä arvalla mukana arvonnassa. Äänestyksessä ääneni menee kyllä Merri Vikin Lotalle. Lotassa on jotenkin hauskalla tavalla kokoontunut ruotsalaisten mukavat luonteenpiirteet (siten kuin minä sen miellän.

    VastaaPoista
  30. Anna-Lisa Almqvist: Annika. Muut kirjat/hahmot eivät ole ollenkaan tuttuja.

    Olin lapsena aikamoinen heppatyttö ja kaikki hevoskirjat tuli luettua aina vuoteen 2005 asti. En muista enää paljoa Annika-kirjoista, mutta minulle ne edustavat vahvasti heppakirjaklassikoita Jutta-ponitytön lisäksi.

    Osallistun kahdella arvalla, eli tämän isäksi jaan arvonta-mainoksen blogissani.

    VastaaPoista
  31. Voi, Karoliina! Olin unohtanut kyseisen sarjan kokonaan, vaikka se jossain varaston perukoilla minulla onkin, melkein kokonaisena. Olen sitä vähitellen divareista keräillyt, kuten monia muitakin näitä lapsena luettuja, silloin rakkaita kirjoja.

    Mutta vaikka Karoliinasta tykkäsinkin, pitää ääni varmaan antaa Lotalle. Lotan seikkaluista olen sentään lukenut tusinoittain kirjoja! Lisäksi muistan tämän kömpelyyden ja mokailun lohduttaneen minua - että ei mene muillakaan aina ihan putkeen...

    Ai niin, ja olen mukana toki kolmella arvalla!

    VastaaPoista
  32. Koska Marikki ei ole tyttökirjahahmo ei häntä voi ääneestää, mutta todellakin kunniamaininta hänelle. Marikki on kestosuosikki.

    No, sitten tietenkin äänestän Lottaa, ai niin ihana, tuttu ja turvallinen Lotta. Hänen seikkailujen ja kommelluksien parissa on tullut viivyttyä nuoruudessa useampia tunteja, päiviä tai oikeastaan viikkoja. Näin aikuisena haikailen, että voisin joskus hommata koko sarjan itselle ja lukea uudelleen, ihan nostalgia mielessä. Lottaa oli nuorena niin helppo samaistua. :)

    Mukana ollaan kahdella arvalla arvonnassa. :)

    VastaaPoista
  33. Täältäkin tulee ääni Merri Vikin Lotalle :) voittavat minun mielestäni suurimman osan suomalaisiakin tyttökirjoja (mm. Tiinat). Eilen löysinkin kirjastonpoistomyynnista kaksi Lotta-kirjaa omaan kokoelmaani.
    Lindgrenin Kati on myös tuttu, tosin olen tainnut vain pari kirjaa lukea ja nekin ihan päähenkilön nimen takia ;)

    Arvontaan osallistun kahdella lipukkeella :)

    VastaaPoista
  34. Nyt on pakko myöntää, etten ole sitten yhtään kohderyhmässä, mutta koska sentään yksi hahmo on sentään tuttu omakohtaisen lukemisen kautta, niin jätänpä ääneni Gullalle. Ajankohta johon Gulla-kirjat sijoittuu, on perin mielenkiintoinen. Kahdella arvalla mukana.

    VastaaPoista
  35. Dä ä Kulla-Gulla utan tvekan! Och oxapalten mä!

    VastaaPoista