tiistai 5. huhtikuuta 2011

Lukukokemuksia poikakirjoista



Vaikka tyttökirjat ovatkin minun suuri intohimoni, niin nyt täytyy tehdä tunnustus, että olen lapsuudessani lukenut runsaasti myös poikakirjoja. Ahmimisiässäni luin sekalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta, mitä kirjastosta sattui löytymään. Poikakirjan tai tyttökirjan määritteleminen juuri pojille tai tytöille tarkoitetuksi kirjallisuudeksi on kuin veteen piirretty viiva ja nykyäänhän puhutaan enemmän yleensä nuortenkirjoista. Ymmärrän kuitenkin poikakirjan kirjana, jossa pojat ovat päähenkilöinä ja kirjoissa on jännitystä tai seikkailua mukana.



Omia suosikkejani olivat Mark Twainin klassikkokirjat, jotka kertoivat Tom Sawyerin ja Hucleberry Finnin seikkailuista. Lisäksi muistan Stevensonin Aarresaaren, joka oli todella jännittävä kertomus merirosvoista ja kadonneen aarten etsinnästä. Koska olen sarjaihminen ja jään aina välillä koukkuun johonkin sarjaan, niin innostuin Neiti Etsivien lisäksi 3 etsivistä. 3 etsivää on myös dekkarisarja, mutta sarjan päähenkilöinä ovat kolme poikaa, jotka ratkaisevat mysteereitä. Erikoista kirjoissa oli, että niiden markkinoitiin olevan Alfred Hitchcockin kirjoittamia - ainakin etukannen mukaan. Luin vanhempaa Hardy pojat- sarjaa, jossa ratkottiin myös arvoituksia. Tyypillistähän näille amerikkalaisille kirjasarjoille oli, että kirjoja kirjoitti useampi kirjoittaja keksityillä kirjailija-nimillä. Erityisesti kuitenkin muistan lämmöllä ruotsalaisen Sivar Ahlrudin etsiväkaksosista kertovaa sarjaa. Jännityksen lisäksi kirjoissa oli mukana huumoria vähän samaan tapaan kuin Merri Vikin Lotta-kirjoissa.



Poikakirjoihin en ole enää myöhemmin palannut uudestaan, mutta innostuin keräämään niitä nyt ja muutamia laitoin verkkokauppaanikin. Olisipa kiinnostavaa kuulla teidän lukukokemuksia poikakirjojen parissa. Onko teillä jotain erityisiä suosikkeja?