lauantai 30. tammikuuta 2010

Tyttökirjatutkimusta: Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt

Kiitos kaikille blogini tyttökirjaklassikko-kyselyyn osallistuneille ja kiinnostuksesta verkkokirjakauppaani kohtaan! Olen laittanut kirjapalkintoja postiin periaatteella jokaiselle jotakin Montgomeryn Runotyttö-kirjojen lisäksi. Kommenteissa mainittiin monia tyttökirjoja- tai sarjoja, jotka ovat olleet suosikkeja lapsuudessa ja joita luetaan vielä aikuisenakin. Minusta tyttökirjojen lukukokemukset on kiehtova aihe tutkimuksellisestikin ja olen lueskellut Suvi Aholan ja Satu Koskimiehen toimittamaa Uuden kuun ja Vihervaaran tytöt- teosta (2005).



Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti kyselyn Montgomeryn tyttökirjojen herättämistä lukuko-kemuksista ja kirja on koottu näiden muistelmien ja tarinoiden pohjalta. Suomalaiset naislukijat kertovat Runotyttö ja Anna-kirjojen merki-tyksestä omassa elämässään. Kirjoi-tukset ovat elämäkerrallisia, toiset voimakkaan eläytymisen koke-muksia ja toiset taas todella analyyttisiä itsensä tutkiskelua. Kirjoittajina on myös tutkijoita ja kirjailijoita. Monet kirjoittajat jakaantuvat selkeästi Anna- tai Emilia-"faneihin". Nämä esikuvat ovat vaikuttaneet kirjoittajien omaan käyttäytymiseen, arvoihin, ammatin tai jopa puolison valintaan. Kirjoja on luettu yhä uudelleen ja uudelleen ja ne ovat siirtyneet usessa sukupolvessa äideiltä tyttäreille eteenpäin. Teoksessa kerrotaan myös luonnollisesti kirjailija Lucy Maud Montgomerystä (1874-1942) ja hänen elämästään Kanadassa ja Prinssi Edwardin saaresta. Kirja on kokonaisuudessaan hyvä tietopaketti kaikille, jotka "fanittavat" Montgomerya, vaikka elämäkerralliset tarinat alkavatkin toistaa itseään. Erityisesti pidin luvusta, jossa kerrottiin Anna- ja Runotyttö-kirjojen kansien ja kuvituksen historiasta. Vaikuttava oli myös erään vanhemman mieslukijan kirje Anna-kirjoista, joita hän oli lukenut rintamalla ollessaan ja kirjat olivat kiertäneet koko komppanian miehillä. Seuraavassa muutama poiminta lukijoilta:



"Luen aina muutaman vuoden väliajoin koko sarjan uudelleen. Anna ja Emilia ovat kulkeneet mukana elämässäni jo liki kuusikymmentä vuotta, ystävyys tuntuu säilyvän." (s.118)

"Anna-kirjat osaan pitkälti sanatarkasti ulkoa." (s.60)

"Runotyttö oli mukana jopa synnytyssalissa" (s.89)

"Oikeastaan kaikki naisen elämän perusasiat löytyvät: unelmat, seurustelut, rakkaus, erilaisuus, äitiys, perhe, työ, yksinäisyys, menetykset ja kuolema" (s.24)

Viimeaikoina blogini on keskittynyt paljolti tyttökirjoihin ja seuraavissa postauksissa käsittelen välillä muitakin kirjoja, mitä olen lukenut ja lukemassa. Tyttökirjoja, vanhoja sekä uusia tuttavuuksia, luen tietenkin koko ajan ja olen niistä alkanut tekemään lyhyitä esittelyjä Tyttökirjaklassikot-verkkokauppani blogissa, jota voi käydä myös vilkaisemassa.

perjantai 22. tammikuuta 2010

Vastaa kilpailuun ja voita upea tyttökirjaklassikko!

Vielä on muutama päivä aikaa vastata alla olevaan kyselyyn, mikä tyttökirja tai -sarja on klassikko mielestäsi. Kommenteissa on nostettu esille lukumuistoja mm. Montgomeryn Anna-sarjasta, Neiti Etsivistä, Tiinoista, Merri Vikin Lotta-kirjoista sekä Mary Marcin tyttökirjoista.

Vastausaikaa on maanantaihin 25.1. asti.

maanantai 11. tammikuuta 2010

Kilpailu: Voita Montgomeryn tunnettu tyttökirjaklassikko ja tutustusamalla uuteen Tyttökirjaklassikot-verkkokauppaani!


Toivotan hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille vanhoille lukijoilleni ja toivottavasti tuleville uusille!

Unelmastani on vihdoin tullut totta ja olen perustanut kirjakaupan. Verkkokirjakauppani on erikoistunut tyttökirjoihin, kuinkas muutenkaan. Idea tuli tietenkin tästä blogistani ja tyttökirjallisuusprojektistani, kun aloin käymään läpi ja lukemaan uudelleen lapsuuteni tyttökirjoja ja projektihan edelleen jatkuu... Aloin samalla keräämään lisää tyttökirjoja kirjahyllyyni, kirjastooni, ja ajattelin, miksipä en jakaisi tätä keräämisen ja lukemisen iloa muillekin!

Verkkokauppani Saran Tyttökirjaklassikot löytyy osoitteesta: http://www.tyttokirjaklassikot.fi/

KILPAILU



Mikä tyttökirja tai -sarja on sinulle mieluisin klassikko? Käy katsastamassa Tyttökirjaklassikot-verkkokauppaani ja kerro löytyiko kirjaa verkkokaupastani vai jäitkö sitä kaipaamaan? Perustele, miksi kirja on sinulle tärkeä?

Kirjoita vastauksesi lähettämällä kommentti tähän kirjoitukseen. Ilmoita sähköposti-osoitteesi kommentissa. Kaikki asialliset kommentit julkaistaan (sähköposti-osoitteesi ei tule näkyviin). Kolme vastausta palkitaan L.M. Montgomeryn Runotyttö - Uuden Kuun Emilian tarinalla (WSOY, 2005). Kirja on yhteisteos ja sisältää Pieni Runotyttö, Runotyttö maineen polulla ja Runotyttö etsii tähteään- teokset.

Vastausaikaa on 25.1. 2010 asti. Otan sähköpostitse yhteyttä voittajiin.