keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Pamela Brown: Lapsentyttönä Singaporeen


Otavan Isojen tyttöjen kirjasto-sarjassa ilmestynyt Lapsentyttönä Singaporeen (1964) on rentouttava ja kesäinen tyttökirja, jonka mukana pääsin seikkailemaan maailmalle. 18-vuotias Fenella matkustaa ensimmäistä kertaa lentokoneella Lontoosta Singaporeen ja matka sisältää useita välilaskuja ennen määränpäätä. Oli kiehtovaa lukea 1950-luvun matkakuvausta ja nähdä uusia asioita Fenellan silmin. Lentäminen taas kuvattiin niin hauskaksi, että minäkin olisin halunnut olla kyydissä mukana. Tosin nykyään lennoilla ei varmaankaan ole niin herkullisia ruokia koko ajan tarjolla ja tilaakin lentokoneessa Fenellalla ja hänen huolehtimillaan kahdella lapsella on mukavasti.

Fenella on asunut kahdestaan Stephanie-tätinsä kanssa ja käynyt koulua Lontoossa, jossa täti on kustantanut hänen koulunkäyntinsä. Hän ei ole nähnyt viiteen vuoteen vanhempiaan, jotka asuvat Penangin saarella Malagan niemimaalla ja hoitavat kumipuuistutusta plantaasilla. Fenella ikävöi vanhempiensa luokse ja laittaa lehteen ilmoituksen, jossa tarjoutuu kaitsemaan lapsia lentomatkan ajan matka-avustusta vastaan. Stephanie-täti vastustaa Fenellan lähtöaikeita ja haluaisi tämän jäävän Lontooseen. Tytön ja tädin välit eivät ole kovinkaan lämpimät ja Fenellan itsetunto on matala tädin ainaisen mollaamisen vuoksi. Kokemattomalle lastenhoitajalle, Fenellalle tarjotaan kuitenkin ilmainen lento Singaporeen kahden kiinalaislapsen Rosamundin ja Jamesin huoltajana, jotka taas ovat hyvin kokeneita matkustajia. Rohkaistunut tyttö ottaa pestin vastaan tädin vastaväitteistä huolimatta ja jännittävä ja eksoottinen matka alkaa, mutta edessä on monta mutkaa. Singaporessa lasten vanhemmat ovat kadonneet ja rahatkin loppuvat kesken. Fenellasta kasvaa matkan aikana omatoiminen nuori nainen ja onneksi Rosamund ja James ovat hyvin kekseliäitä lapsia.

Kirjassa on värikkäästi ja ennakkoluulottomasti kuvattu erilaisia kulttuureja ja tapoja. Pidin paljon Brownin kepeästä ja sujuvasta tyylistä. Pamela Brown (1924-1989) oli brittiläinen lastenkirjailija ja näyttelijä, joka alkoi kirjoittaa ensimmäistä ja tunnetuinta kirjaansa vain 13-vuotiaana. Teatterimaailmaan sijoittuva romaani The Swish of the Curtain julkaistiin hänen ollessaan 16-vuotias. Brownin tuotannosta on suomennettu myös nuortenkirjat Morsiusneidot ja Näkemiin Pariisissa, Yvonne. Lapsentyttönä Singaporeen voisi luokitella ammatillisiin tyttökirjoihin, koska siinä on nuoren naisen itsenäistymiseen ja ammattiin liittyvä painotus.

Oletteko lukeneet Otavan Isojen tyttöjen kirjoja?

8 kommenttia:

  1. Ensivilkaisulla luulin tämän olevan nykyaikaisen kirjan, mutta tämähän on jo vanhempaa kirjallisuutta. Mistä sinä kaivatkin näitä? Kuulostaa mielenkiintoiselta teokselta.
    Isojen tyttöjen kirjoja en ole tainnut lukea, ei nyt ainakaan tule mieleen, mutta Otavan nuorten ihmisten kirjoja -sarjassa olen lukenut Birgitta Järvstadin Huomista kohti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, sinäkin löydät aina vanhempia, mielenkiintoisia nuortenkirjoja! Kävin lukemassa postauksesi tuosta Huomista kohti (kun oli mennyt minulta ohi) ja kiinnostaa kyllä kirjan erikoinen kerronta. Katsotaan, tuleeko vastaan jossain vaiheessa. :)

      Poista
  2. Vanhat matkakertomukset ovat alkaneet viehättää. Ne ovat tarjonneet monelle näköaloja suureen maailmaan sellaisella aikakaudella, jolloin matkustaminen oli vain harvoille mahdollista.

    Samassa sarjassa näyttää ilmestyneen myös muitakin eri ammateista kertovia kirjoja, mutta en ole niitä lukenut. Mutta Pension Grunérin tytöt olen sarjasta lukenut, tosin uudempana painoksena senkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miia, olen lukenut aikaisemmin samasta sarjasta viehättävän Kauneussalongin oppilaat, joka kertoi kaksosista, jotka opiskelivat kosmetologin ammattiin. En tainnut siitä silloin kirjoittaa blogiini, mutta kirja oli kiinnostava. Muistaakseni sarjassa on ilmestynyt matkakertomustyyppinen tyttökirja, Matkatoverukset, joka olisi kiva lukea myös kesällä... Pension Grunérin tytöt on ihana!

      Poista
  3. Mielenkiintoiselta ja lukemisen arvoiselta vaikuttava teos! :) En ole kuullut koko kirjailijasta aiemmin, mutta nyt alkoi kiinnostaa koko kirjailija ja varsinkin hänen esikoisteoksensa noin nuoren aloitusiän vuoksi.

    VastaaPoista
  4. Anna, esikoiskirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kirjailija kirjoitti siihen myös jatko-osia. Ilmeisesti kirjasta on tehty myös TV-sovituskin!

    VastaaPoista
  5. En ole mukana arvonnassa!
    Tulin vain kertomaan, että laitoin sinulle tyttökirjallisuuspostia. Unohdin vain mainita kirjoituksessani Norjalaisen Gunvor Fossumin, jolta on ilmestynyt monia iki-ihania tyttökirjoja, kuten Hymysuu ja Pieni eläinlääkäri. Pohjoismaisen tyttökirjallisuuden saralla ne ovat ehdottomasti kärkiluokkaa.

    Onneksi olkoon 6-vuotiaalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups! Luulin kirjoittavani toiseen postaukseesi, mutta käyhän se näinkin!

      Poista